Každý volič může kroužkem pomoci svému favoritovi do sněmovny

Brno – Stejně jako při posledních volbách do Poslanecké sněmovny, mohou i letos voliči kroužkovat svoje favority. Preferenční hlasy je mohou z nižších pozic dostat nahoru. Před třemi lety se díky kroužkování do sněmovny dostalo téměř padesát kandidátů, kteří by se jinak do poslaneckých lavic nedostali. Každý volič může zakroužkovat maximálně čtyři kandidáty.

Komu se nelíbí složení kandidátní listiny a má svého favorita na nižší pozici, může ho posunout nahoru tím, že ho jednoduše zakroužkuje. Na to, aby se favorit někam posunul, musí získat alespoň pět procent „kroužkovacích“ hlasů. „Paradoxem je, že čím úspěšnější je politická strana, tím více preferenčních hlasů kandidát potřebuje na to, aby se ze svého místa posunul dopředu. Naopak strana, která těsně uspěje, tak její kandidát dokáže pět procent preferenčních hlasů získat daleko snáz. Tím pádem se posunuje v rámci kandidátní listiny,“ vysvětlil politolog Michal Pink z Masarykovy univerzity.

Jak kroužkovat?

Každý volič má čtyři preferenční hlasy, které může udělit svým favoritům v rámci jedné politické strany. Pokud kroužkování nevyužije, souhlasí s pořadím kandidátů, jak je navrhla strana. Zakroužkovat může volič kohokoliv, nemusí využít všechny čtyři preferenční hlasy. Aby se kandidát posunul směrem dopředu, musí získat alespoň pět procent preferenčních hlasů.

Volič má taky možnost konkrétního kandidáta posunout o několik příček níž. Pokud se někomu nelíbí např. kandidát na druhém místě, logicky kroužkuje ty kolem něj – prvního, třetího apod. I v tomto případě ale platí, že stejný názor musí mít vyšší počet lidí. Do sněmovny se naopak kvůli kroužkování nedostalo dvanáct lídrů z pěti vítězných stran.

Volič nesmí jednu osobu kroužkovat víckrát než jednou, v opačném případě by ani jedna z preferencí neplatila. Pokud někdo podpoří více než čtyři kandidáty, komise nebude brát v potaz žádný z udělených preferenčních hlasů.

Pokud volič nevyužije možnost udělit preferenční hlas, volí kandidátku v takovém pořadí, v jakém ji daná strana sestavila. I v tomto případě ale politologové doporučují propisku přece jen použít a preferovat lídra, který by jinak mohl být přeskočen. „V předchozích volbách jsme byli svědky kampaně, která voliče vybízela ke kroužkování čtyř posledních kandidátů. Celá řada kandidátů na prvních místech se proto vůbec nedostala do sněmovny. Jak se voliči zachovají letos, to necháme na nich,“ dodal Pink.

Kroužkování v roce 2010 zamíchalo na jižní Moravě kartami. Hejtman Michal Hašek poskočil díky 25 tisícům preferenčních hlasů z jedenáctého na první místo kandidátky sociální demokracie. Přeskočil tak i lídra strany Bohuslava Sobotku.