Hasičům pomůže zásahový tablet

Brno – Zkušební provoz nové satelitní technologie mají za sebou jihomoravští hasiči. Díky tabletu mají všechny potřebné informace k dispozici přímo na místě zásahu, novinka tak pomohla ke zkrácení dojezdových časů. Technologii vyvinula firma z jihomoravského podnikatelského inkubátoru.

Hasičům napoví, kudy se dostat na místo neštěstí, jaká je na trase průjezdnost, nebo kde zaparkovat, aby byl hydrant co nejblíž. I takovéto výhody nabízí nový satelitní systém, který už několik měsíců testují jihomoravští hasiči. Ti mají k dispozici takzvané zásahové tablety, ve kterých najdou všechny informace, které by se jim při zásahu mohly hodit. Přímo na místě tak mají třeba přehled o tom, kde jsou další vozidla, která na místo neštěstí míří, mohou si prohlédnout plány budov nebo si podle typu vozidla najít, jak nejlépe vystříhat zraněného řidiče. 

Systém Gina vyvinuli absolventi Vysokého učení technického v Brně v rámci své firmy v Jihomoravském inovačním centru. V testovacím provozu hasiči používali 32 lokátorů ve 32 vozidlech a tři tablety. „Systém umožňuje výměnu informací mezi operačním střediskem a obráceně. Velitel, už když vyjíždí, má k dispozici sumář informací. Může si třeba přepnout i na samotné místo zásahu, takže si už cestou může udělat představu o tom, kde je nejbližší místo odběru vody,“ popsal výhody systému vedoucí operačního střediska jihomoravských hasičů David Jirouš. 

O systému hovoří vývojář Boris Procházka (zdroj: ČT24)

Satelitní systém je podle vývojáře Borise Procházky efektivnější, než vysílačky. Hasič má všechny informace na jednom místě a v textové podobě, navíc je naveden přímo na místo a ví o pohybu ostatních kolegů. „Díky systému hasiči najdou i informace z kamenných budov, kde zasahují,“ podotkl Procházka. Budou tak vědět, zda jsou v konkrétní budově nebezpečné látky, kde jsou únikové východy a kde podpěrné body. 

Podle zkušeností hasičů jim nová technologie už mnohokrát zkrátila čas dojezdu na místo zásahu, až ve 40 procentech případů totiž hasiči neví, kam přesně vyráží a jak se na místo nejlépe dostat. Nová technologie by tak například výrazně usnadnila likvidaci loňského požáru lesa v Bzenci, kde byly stovky hasičů. „Při zásahu jsme měli k dispozici jen papírovou mapu od lesníků. Poslední dny jsme si pozvali vývojáře firmy a zjistili jsme, že zásah se systémem mohl být mnohem efektivnější a jednodušší,“ dodal Jirouš a tím, že do budoucna by chtěli mít hasiči systém ve všech vozidlech.