Čeští Vietnamci nejsou jen trhovci, chce ukázat autor dokumentu V.I.P.

V.I.P. - neboli Vietnamese Important People - to je název snímku Lukáše Kokeše zachycujícího momenty ze života několika úspěšných mladých Vietnamců žijících v Česku. Autor si vytkl za úkol ukázat jejich ambice, ale také rasové předsudky, se kterými se neustále potýkají. Prvními diváky dokumentu budou návštěvníci Mezinárodního filmového festivalu v Jihlavě 2013, který začíná už dnes. Snímek vznikl ve spolupráci s brněnským studiem České televize, Tvůrčí producentskou skupinou Kamily Zlatuškové.

V.I.P. má být dokumentární úvahou nad konstantním pocitem vykořenění příslušníků vietnamské menšiny i relativitou životních motivací. „Hlavním cílem je ukázat, že Vietnamci žijící v České republice, už dávno nejsou jen trhovci nebo prodavači ve večerkách, kterým většina Čechů při nákupu automaticky tyká. Ještě dnes se s takovými situacemi pravidelně setkávám a jako model chování mi to přijde dost zvláštní. Vypovídá to hlavně o nás samotných,“ míní Lukáš Kokeš.

Námět dokumentu napsal společně s Klárou Tasovskou. Autoři už dříve spolupracovali na několika krátkých filmech, ve kterých účinkovali mladí čeští Vietnamci. „Řekli jsme si, že se chceme s touto novou, ambiciózní generací mladých Vietnamců seznámit trochu blíže. Zároveň jsme chtěli natočit svěží film o energických lidech a využít k tomu neotřelého vizuálního stylu,“ uvedl mladý dokumentarista.

Všechno začalo na Facebooku

Snímek zároveň odhaluje přirozenou, ale přehlíženou heterogennost komunity samotné. Proniknout do ní se může jevit jako obtížný úkol - pro Lukáše Kokeše to ale problém nebyl, tedy alespoň ne v době sociálních sítí. Právě tam „ulovil“ protagonisty svého filmu.

„Se všemi jsem se seznámil přes Facebook. Nejdřív jsem oslovil Dužana, o kterém jsem věděl, že byl přijat na FAMU. Potom už jsem procházel různé osobní profily na Facebooku a několika Vietnamcům napsal. Většinou hned odepsali zpět,“ prozradil Lukáš Kokeš. Jejich ochotu k natáčení hodnotí jako nadstandardní. „Nic nebyl problém, mohl jsem natáčet vše, co jsem chtěl,“ dodal.

Dokument okořeněný prvky hraného filmu

Výjimečný není snímek pouze tématem, ale také netradičním zpracováním. „Elegantně balancuje na hraně mezi dokumentárním a hraným filmem. Lukášova práce s formální stránkou filmu je v rámci televizní produkce rozhodně výjimečná,“ ocenila dramaturgyně ČT Karolina Zalabáková.

Tvůrci ve filmu například používají filmovou řeč, na kterou jsou diváci zvyklí spíše u hraných filmů. „Stejně jako ze stereotypního obrazu Vietnamců jsme chtěli vykročit i ze stereotypu dokumentárního snímání. Chtěl jsem vytvořit dojem co možná největší autenticity protagonistů před kamerou a zároveň používat střihovou skladbu a kvalitu obrazu jako u hraného filmu. Baví mě balancovat na této hraně mezi dokumentem a hranou rekonstrukcí,“ svěřil se Lukáš Kokeš. „Nicméně vše, co se ve filmu děje, je skutečné,“ zdůraznil.

Lukáš Kokeš (*1983) studoval na katedře filmových studií FF UK v Praze, v současnosti dokončuje studia na katedře dokumentární tvorby na pražské FAMU. Upoutal na sebe filmem Pokus o duchovní nápravu opraváře televizí Josefa Lávičky v devíti obrazech, který získal zvláštní uznání poroty MFDF Jihlava 2008. Na festivalech v Česku i v zahraničí byl úspěšný i jeho další film nazvaný 59/184/84 (2009). Poslední snímek Pevnost, který režíroval společně s Klárou Tasovskou, byl oceněn jako nejlepší český dokument na MFDF Jihlava 2012.