Krédo reprezentačního kouče Šmejkala: Pracovat, trénovat, trénovat a trénovat

Ostrava – Pracovitost a stoprocentní odevzdání se volejbalu. Takové je volejbalové vyznání nového reprezentačního trenéra Zdeňka Šmejkala. Působí tiše, přemýšlivě a rozvážně. Svůj tým vede za vítězstvím důsledností a důrazem na disciplínu.

Rozhovor s novým reprezentačním trenérem Zdeňkem Šmejkalem (zdroj: ČT24)

„Chtěl bych s klukama vyhrát každý zápas. Chtěl bych, aby tomu dávali tolik, kolik tomu dávám já, a snažili se žít 24 hodin volejbalem, což je 'neúnosné', ale je to jediná cesta k úspěchu,“ řekl v rozhovoru pro Českou televizi Šmejkal.

„Snažím se být klidný, abych nepřenášel na kluky negativní věci. Ale myslím si, že oni dokážou taky pěkně vybouchnout. Určité situace se mají řešit klidem, některé situace se mají řešit impulzivněji. Cítím to tak a dělám to tak,“ pronesl zkušený kouč. Sám přiznává, že to vždycky není ideální a nechá se unést více, než by chtěl. „Když se dostanu do emocí, chybí mi trochu nadhled. To se člověk učí celý život. V tomhle byl pro mě vzor Zdeněk Pommer starší. Jeho koučování je legendární,“ dodal.

Šmejkalovo volejbalové krédo:

„Pracovat, trénovat, trénovat a trénovat. Jedině tak se posunete někam výš.“

Šmejkal začínal s trénováním v Nymburku, sedm let poté strávil v Rakousku a tři roky v Kladně. Čtvrtou sezonu načíná v Ostravě, kde loni vybojoval s týmem domácí titul.

Z výsledků i vystupování z něho vyzařuje klidná cílevědomost. „Jsem dost důsledný, sázím na disciplínu. Chci, aby moje družstvo šlo za určitým cílem a dalo do toho všechno. Myslím si, že z kluků dokážu v zápasu vyždímat maximum,“ řekl.

V reprezentaci doposud působil jako asistent Stewarta Bernarda. Chce navázat na jeho práci, inspiraci čerpá ze světa. „Sleduju hodně světový volejbal. Kdyby se člověk zastavil jenom na rok, ujel by mu vlak,“ upozornil.