Velkolepá scéna a oslnivé kostýmy. Bajadéra se vrací do Brna

Brno - Po šesti letech se do repertoáru brněnského Národního divadla vrací balet Bajadéra. Příběh nenaplněné lásky bajadéry, tedy chrámové tanečnice, a vojevůdce, se odehrává v kulisách exotické Indie.

Na scéně zalité měsíčním svitem se indický vojevůdce Solor zamiluje do chrámové tanečnice Nikie. Nikdo ale jejich lásce nepřeje. Když vyjdou city milenců najevo, je osud Nikii zpečetěn. Nikia umírá uprostřed náboženské slavnosti. Uštkne ji zmije schovaná v darovaném košíku květů, který pro ni připravila její sokyně Gamzatti. Solor se s milovanou dívkou setkává již pouze ve světě snů. Balet je tak příběhem nenaplněné lásky s tragickým koncem.

Bajadéra patří mezi nejnáročnější klasické balety. Diváky ohromuje velkolepá scéna i okázalé kostýmy. Tančit v nich ale není snadné. „Občas se mi stane, že si sednu na závoj, takže skončím s hlavou zakloněnou, ale to se samozřejmě vychytá v průběhu generálek,“ popsala představitelka Nikii i její sokyně Gamzatti Ivona Jeličová. V roli bajadéry ji alternují Andrea Smejkalová a Eriko Wakizono. V hlavní mužské roli Solona se představí Jan Fousek, Ivan Popov a Filip Veverka.

NO COMMENT: Balet Bajadéra se vrací do Národního divadla (zdroj: ČT24)

Balet plný okázalého luxusu nejvyšších indických vrstev se ale v Brně musel uskrovnit. Na nové kulisy nebo kostýmy nebyly peníze, režisér Jaroslav Slavický si musel vystačit s tím, co posledních šest let leželo ve skladu. Bajadéra je náročná i na velikost baletního souboru. Na scéně se postupně vystřídá šest desítek tanečníků.

„Bajadéra je výjimečná především choreografickou koncepcí geniálního Mariuse Petipy, největšího choreografa 19. století. Velmi známý je obraz variace Hry stínů, Zlatého bůžka, Nikii, Solora a Gamzatti – to jsou věci, které se netančí jen v rámci baletu, ale také jako samostatná koncertní čísla,“ poodhalil kouzlo Bajadéry režisér a choreograf Jaroslav Slavický. Brněnské Národní divadlo balet uvádí jako jediná scéna v zemi. Svět indických chrámů první diváky pohltí v pátek.