Den do voleb: navážejí se urny, věší státní znak

Jižní Morava/Zlínsko/Vysočina - Už zítra se v celé zemi otevřou stovky volebních místností a Češi půjdou určit nové poslance a poslankyně. V samotných volebních místnostech proto vrcholí přípravy. Každá z nich musí být povinně vybavena nejen volební urnou, ale třeba i zákonem o volbách.

Většina volebních místností má své tradiční útočiště ve školních budovách. Najdou se ale i výjimky: ve zlínské části Malenovice budou voliči jednoho z okrsků hlasovat ve foyer kina, jiní zamíří do obchodu s bezpečnostními pomůckami. Na Vysočině v Řípově zase kvůli volbám na pár dnů omezil zimní přípravu aut tamní autoservis, aby v něm mohli místní v pátek a v sobotu volit. 

Ať už je volební místnost ve škole nebo v servisu, zákon jasně říká, co v ní nesmí chybět. 

Vybavení volebních místností při parlamentních volbách

Volební místnost musí být pro každý volební okrsek vybavena volební urnou, přenosnou volební urnou, dostatečným množstvím hlasovacích lístků, prázdných obálek opatřených úředním razítkem, psacími potřebami, výpisy ze stálého seznamu a zvláštního seznamu voličů a zákonem o volbách, který musí být voličům na jejich žádost zapůjčen k nahlédnutí.

V místnosti musí být také zajištěno, aby každý mohl volit v naprostém soukromí a tajnosti – nejčastěji tuto funkci zajišťuje přenosná zástěna či plenta.

Každý volič vkládá lístek do zvláštní, tzv. úřední obálky. Ty jsou ze zákona neprůhledné, stejné velikosti, z papíru stejné jakosti a barvy. Konají-li se volby do Poslanecké sněmovny nebo do Senátu společně s jinými volbami, musí být úřední obálka pro volby do Poslanecké sněmovny nebo do Senátu odlišena barevně od úřední obálky pro jiné volby.

Na budově, ve které se volební místnost nachází, musí být vyvěšena státní vlajka, ve volební místnosti je pak na důstojném místě umístěn velký státní znak.

Každá volební místnost musí mít na viditelném místě vyvěšeny hlasovací lístky označené nápisem „vzor“ a prohlášení o vzdání se kandidatury nebo odvolání kandidátů, pokud byla doručena do 48 hodin před zahájením voleb.

V Bělči u Tišnova už mají nachystáno. Volební komisi jen zítra připadne úkol orazítkovat úřední obálky. Podařilo se jim vyvarovat i jedné velké nepříjemnosti: v části obce během voleb nepůjde proud. Starostka se musela s techniky domluvit, že výpadek obecní úřad nezasáhne. „Pracovníci energetické firmy se právě zajímali o to, kde máme volební místnost,“ vysvětlila tamní starostka Jana Přikrylová (nez.). Vše se tak podařilo vyřešit a volby mohou proběhnout i v Bělči

O náležitostech voleb hovoří starostka Bělče Jana Přikrylová (nez.) (zdroj: ČT24)

Volebním komisařem v každém věku 

Karel Škubník sám volil teprve třikrát. Od pátku bude ve svých třiadvaceti letech dohlížet na to, aby ostatní volili, jak mají. Na škole v Rašínově ulici v Brně se stane předsedou volební komise. „Dělám to poprvé, dostal jsem se k tomu přes známého,“ řekl mladík. Od aktivní účasti na průběhu voleb si slibuje novou zkušenost, ale i finanční přilepšení. Jako předseda volební komise dostane odměnu 1600 korun, tedy nejvíc ze všech. Zapisovatel má nárok na 1500 korun a řadový člen komise dostane 1300. „Vezmu si knížku, kdyby náhodou nastala chvilka, kdy se budu nudit,“ dodal Škubník, který ve „své“ volební místnosti i sám odvolí. „Mám vyřízený voličský průkaz,“ uzavřel. 

Naopak Antonín Hoke už by těžko spočítal, kolikrát vhazoval lístek do hlasovací urny. Ani ve svých 86 letech ale nechce jenom sedět doma a volbám přihlížet zpovzdálí. Navíc je to pro něj už tradice. Do volební komise totiž usedl poprvé v padesátých letech minulého století. „Ne, že by to byl jako sport, ale mám o to skutečně zájem, aby volby pěkně proběhly,“ vysvětlil Hoke.

Podle Antonína Hokeho by si měli lidé vážit toho, že mohou svobodně volit a nikdo by neměl volby přehlížet. Sám si přeje, aby k urnám přišlo co nejvíc lidí. Volebním komisím začne práce zítra po poledni. To si převezmou upravené místnosti a začnou vyhlížet první voliče.

NO COMMENT: Přípravy na volby (zdroj: ČT24)

K volbám musí přijít každý volič s platným dokladem totožnosti. Kdo nemá platný občanský průkaz, může přijít volit i s náhradním, který mu vydá obecní úřad nebo magistrát. Kvůli volbám proto brněnský magistrát sladil a prodloužil úřední hodiny na příslušném odboru, aby měl každý šanci si náhradní občanku vyřídit: v pátek je na úřadě otevřeno do 22. hodin, v sobotu do 14. hodiny. 

Volební místnosti budou otevřeny v pátek 25. října od 14:00 do 22:00 a v sobotu 26. října od 8:00 do 14:00. Hlasovací lístky by měl mít každý volič ve schránce nejpozději den před volbami, tedy dnes.

Pokud by byl poměr stejný, jako u parlamentních voleb v roce 2010, vzešlo by z hlasování na jižní Moravě 12 (staro)nových poslanců, ze Zlínska pak 12 zaplněných křesel. 

Česká televize dnes večer završí své předvolební vysílání v pražském Kongresovém centru, kam pozvala devět předsedů či lídrů politických uskupení: ODS, ČSSD, TOP 09, KSČM, SZ, KDU-ČSL, ANO, ÚSVIT, SPOZ. Kritériem výběru je opakovaná účast v předchozích 14 předvolebních debatách ČT. Předvolební superdebatu, kde se bude nejen bilancovat, ale i plánovat do budoucna, moderuje Václav Moravec. Přímý přenos sledujte na ČT1 a ČT24 ve čtvrtek 24. října od 20:00.

Volební víkend znamená práci pro tisíce lidí. V každé volební komisi zasedá průměrně šest členů, další lidé jsou v pohotovosti na úřadech a na Českém statistickém úřadě, který zpracovává výsledky. Volby tak zaměstnají tisíce lidí.

V Jihomoravském kraji je 968 361 voličů, kteří budou hlasovat ve 1405 volebních okrscích. Český statistický úřad si bude výsledky od volebních komisí přebírat na 62 místech.

Téma příprav na volby v UVR (zdroj: ČT24)