Moravskoslezskému kraji chybí pediatři

Ostrava – Lékaři z ostravské dětské pohotovosti hlásí obrovský nárůst dětských pacientů, kteří nemají svého pediatra. Jen v krajské metropoli odešli za poslední tři roky do důchodu čtyři specialisté, jejichž ordinaci nikdo nepřevzal. V archivu krajského úřadu pak leží více než osm set zdravotních dokumentací dětí, které nemají svého lékaře.

V Ostravě-Mariánských horách dnes najdete ordinaci stomatologa na místě, kde ještě před prázdninami měla ambulanci pediatrička. Ambulanci, kterou navštěvovalo i mnoho sociálně slabých rodin, totiž neměla komu předat. „Já se při každé službě setkávám s rodičem, který nemá svého praktického lékaře. Často se ptají, jestli nevíme o nějakém lékaři, který by je vzal do péče. Naše odpověď bývá negativní,“ uvádí pediatr Zdeněk Novotný.

Podle dětských lékařů je problém v zákoně. Dětskou ambulanci si totiž může otevřít pouze lékař, který má speciální atestaci a minimálně rok pracoval pod dohledem školitele. „Školitelů je v kraji jen dvanáct, mladí lékaři nemají o tu práci zájem,“ vysvětluje předseda Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Aleš Polach.

Reportáž Ivy Piskalové (zdroj: ČT24)

Novou ordinaci praktického lékaře nemohou otevřít ani na dětském oddělení ostravské městské nemocnice. „Na našem pracovišti nikdo takový není, pochopitelně, protože všichni jsou nemocniční pediatři, takže pomoc lůžkového zařízení nepřichází v úvahu,“ informoval primář dětského oddělení Městské nemocnice Ostrava Jaroslav Slaný.

Lékař, který zavře ordinaci, musí zdravotní karty, o které nepožádal některý z jeho kolegů, odevzdat na krajském úřadě. „Celkově převzal krajský úřad 1 238 zdravotních dokumentací. Nové ambulance si celkem vyzvedly 410 zdravotních dokumentací, zbytek je uložen na krajském úřadě,“ uvedla mluvčí Moravskoslezského kraje Petra Špornová.

Rodiče dětí, které nemají svého pediatra, se mohou obrátit na svou zdravotní pojišťovnu. Ta je podle zákona povinna lékaře dítěti zajistit.