Předvečer voleb: připravují se úředníci i policisté

Ostrava – Více než osm milionů obyvatel bude moci znovu rozhodnout, kdo je bude reprezentovat v Poslanecké sněmovně. V Moravskoslezském a Olomouckém kraji mohou voliči vybírat z osmnácti kandidátek politických stran a hnutí.

Necelé čtyři hodiny budou mít volební komise v centru Ostravy na přípravu místností. Už dnes se z některých úředníků radnice stali skladníci a stěhováci a v obřadní síni chystali komisím všechny potřeby na dvoudenní volební maraton.

Nejpozději dnes měli všichni voliči najít ve svých schránkách volební lístky. Pokud jim nepřišly nebo si je zapomenou vzít s sebou, mohou si je vyzvednout u komise při vstupu do volební místnosti. Na lístku strany, kterou si volič vybere, může zakroužkovat čtyři kandidáty, kterým dá takzvané preferenční hlasy. Svůj hlas pak musí vhodit do urny ve žluté obálce s úředním razítkem, kterou dostane ve volební místnosti. K dispozici budou i mobilní urny.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

„Zhruba sto lidí si požádalo, aby členové volebních komisí přišli přímo do domácností se zvláštní urnou. Lidé si o to mohou žádat i nadále, zejména ze zdravotních důvodů,“ vysvětluje mluvčí Městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Jana Pondělíčková.

Na volby jsou připraveni nejen úředníci, ale i policisté. Hlídat budou hlavně okolí míst, kde se bude hlasovat. Volební místnosti se otevřou zítra ve dvě hodiny odpoledne a otevřeny budou do desíti hodin večer. V sobotu pak mohou voliči k urnám od osmi hodin ráno do dvou hodin odpoledne. Podle Českého statistického úřadu by mohlo být o vítězi voleb jasno mezi pátou a šestou hodinou.