Divadlo uvádí komedii o politické korupci

Ostrava – Korupce a lobbing se staly den před volbami hlavním tématem v Národním divadle Moravskoslezském. Premiéru tam měla politicky (ne)korektní komedie Veřejné blaho aneb Deskový statek.

Ještě nevyhráli volby, už si ale rozdělují trafiky. Podnikatel s politickými ambicemi chce být starostou. K tomu mu má dopomoci partička jeho vysoce postavených přátel. Hra, kterou před sto lety napsal Václav Štech, je dnes až nečekaně aktuální. „Tak se lidi, kteří se dostanou do politiky, vždycky chovat budou. Prostě špatně. Já jsem nezažil moc politiků, kteří by se chovali slušně. Vy ano?“ míní herec a představitel hlavní role David Viktora. Tvůrci se hru nesnažili násilně aktualizovat. Maloměstské postavičky Václava Štecha podle nich chytře a s humorem promlouvají i k dnešku. „Nechceme mít vztyčený prst, já si myslím, že divák je natolik inteligentní, že si veškeré paralely a asociace odvodí sám,“ doplňuje režisér inscenace Janusz Klimsza.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Režisér hru koncipoval jako prvorepublikové retro. Inscenace má díky specifickému přednesu písní a stylizací některých postav atmosféru filmu pro pamětníky. „Všechno jsou to písně z filmů první republiky, vybrali jsme je tak, aby nějak korespondovaly s dějem,“ upřesňuje dramaturg Marek Pivovar. Představitelka mladé Julie, herečka Petra Lorencová, se tak musela kvůli speciální dikci zaměřit na prvorepublikovou hvězdu Natašu Gollovou. „V čem je fígl? Neustále se usmívat, dávat důrazy na ‚erka‘ a na délky,“ vysvětluje. 

Komedii o tom, že podnikání bylo u nás odjakživa propojené s politikou, uvádí činoherní soubor Národního divadla moravskoslezského v Divadle Jiřího Myrona. „Václav Štech byl velkým zastáncem takzvané populární komedie, řešící aktuální problémy vtipnou, srozumitelnou, ale zároveň inteligentní formou. Doufám, že i naše inscenace bude mít tyto přívlastky,“ uzavírá Janusz Klimsza.