Na přezutí pneumatik zbývají poslední dny

Ostrava – Už jen týden mají řidiči na to, aby vyměnili letní pneumatiky na zimní. Pokud je na silnicích v období od 1. listopadu do 31. března námraza, musí auta jezdit na zimních gumách. Automechanici mají přitom plné ruce práce nejen v pneuservisech, ale i v dílnách záchranářů nebo hasičů.

Hasiči v těchto dnech přezouvají až šestnáct aut denně. Nejtěžší práce je čeká u zásahových cisteren. Jedna pneumatika totiž váží 35 kilogramů. „Přezouváme drtivou většinu zásahových vozidel s výjimkou vozidel, která mají celoroční gumy, jako je například náš jeřáb,“ upřesňuje mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Hasiči mají i přesný seznam, podle kterého se automechanici při přezouvání řídí. Může je upozornit i na některé problémy. „Automaticky vygeneruje, že hloubka dezénu je nižší, než je stanoveno. Pak musejí vyměnit staré zimní pneumatiky za nové,“ dodává Petr Kůdela.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

Sanitky z ostravské městské nemocnice na výměnu pneumatik do externích pneuservisů nejezdí, v nemocnici mají vlastní dílny. „K dnešnímu datu už máme víceméně přezuty veškeré sanitky, řešíme už jen poslední dodělávky,“ tvrdí vedoucí oddělení dopravy Kamil Tomášek.

Řidiči, kteří vyrazí po 1. listopadu na zasněžené nebo namrzlé silnice s letními pneumatikami, riskují pokutu až 2 tisíce korun. Další problémy mohou mít s pojišťovnou – to v případě, že by na letních pneumatikách zavinili dopravní nehodu.