Soud pustil na svobodu matku týraných dětí z Kuřimi

Opava - Soud v Opavě rozhodl o podmínečném propuštění Kláry Mauerové, která byla uvězněna v kauze Kuřim za týrání svých synů. Podle znalce není na svobodě nebezpečná. Soudkyně stanovila zkušební dobu na 5,5 roku. Žena se nesmí stýkat s dalšími odsouzenými, kromě sestry. Mauerová si z devítiletého trestu odseděla pět let.

Skupina šesti lidí týrala chlapce od léta 2006 do května 2007 v Brně, Kuřimi a na chatě ve Veverské Bítýšce. Zavírali děti do klecí, bili je, řezali, topili a pálili cigaretovými nedopalky. Cílem bylo vytvořit z hochů lidi se zlomenou vůlí, připravené na slovo poslechnout jakékoli rozkazy. Motivy týrání se ale nepodařilo uspokojivě vysvětlit. Podle znalců budou mít chlapci psychické potíže celý život. 

Kromě Mauerové byla v roce 2008 odsouzena za brutální týrání dvou hochů také jejich teta, a to k deseti letům vězení. Na pět let byla za podíl na týrání dětí odsouzena Barbora Škrlová, která žila s chlapci a jejich matkou a vydávala se za dívku Aničku. Po odhalení případu uprchla do Norska, kde se vydávala za chlapce Adama. Podle některých úvah byla ikonou sekty, kterou si založil její otec Josef Škrla. Škrlovou soud loni v únoru podmínečně propustil, zkušební dobu jí stanovil na sedm let. V kuřimské kauze dostali tresty i další lidé: sedm let vězení Hana Bašová a Jan Škrla a pět let Jan Turek. Josefa Škrlu se vypátrat nepodařilo.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Klára Mauerová se před soudem hájila tím, že byla zmanipulována svým okolím natolik, až v ní byl zcela potlačen mateřský pud. Její tehdejší blízcí jí prý namluvili, že synové mají výchovné problémy. Chlapci jsou nyní s matkou v pravidelném kontaktu. Nejprve si s ní pouze psali, později ji navštěvovali i ve vězení. „Jsou velice rádi, že se s matkou mohou zase stýkat. Je to vše na doporučení psychologů,“ uvedl právní zástupce prarodičů Mauerových Jiří Machourek.

Chlapce, kterým je nyní 13 a 15 let, svěřil soud letos v dubnu do pěstounské péče jejich babičky a dědečka, rodičů jejich matky, u nichž dosud žili. Než se k nim dostali, byli v péči svého otce. Předtím, po odhalení týrání v květnu 2007, žili v azylovém zařízení pro děti. Brněnský krajský soud tento týden potvrdil otci týraných chlapců desetiměsíční podmíněný trest. Podle soudu si nechal 24 tisíc korun, které měli dostat jeho synové jako odškodné za prožitou újmu.

Kuřimská kauza

Na otřesné praktiky skupiny lidí kolem Kláry Mauerové a jejích synů se přišlo náhodou. Sousedi, kteří neměli o týrání ve vedlejším domě ani tušení, si v roce 2007 doma nainstalovali dětskou chůvičku. Na přístroji ale zachytili signál ze sousedství, na obrazce pak uviděli svázaného nahého sedmiletého chlapce v komoře. Případ začala okamžitě vyšetřovat policie, která časem rozpletla podivné vztahy v okolí Kláry Mauerové. Problém týraných dětí následovala kauza Barbory Škrlové alias tajemné Aničky. Podle soudce Pavla Götha to byla právě Škrlová a sestra Kláry Mauerové Kateřina, kdo matku do týrání vmanipuloval. Podle některých informací se navíc vše dělo v režii záhadné sekty.