Krajský soud potvrdil trest pro otce týraných chlapců z Kuřimi

Brno – Brněnský krajský soud se dnes znovu zabýval případem otce týraných chlapců z kuřimské kauzy. Ten si podle soudního spisu nechal 24 tisíc korun, které měli dostat jeho synové jako odškodné za prožitou újmu. Za zpronevěru peněz už byl muž potrestán podmínkou, krajský soud nyní jeho desetiměsíční trest potvrdil. Podle svých slov žádné peníze nezpronevěřil, pouze je spravoval. Oba chlapci jsou v péči prarodičů.

Peníze pro týranou dvojici chlapců kuřimské kauzy posílala jejich matka a také Jan Turek, kteří patří do skupiny odsouzených. Finance měl otec pravidelně převádět na stavební spoření svých synů. „Účet na stavební spoření, které jsem zakládal sám, jsem sdělil matce i sociálce, ale peníze pořád chodily mně. Navíc jsem nebyl zbaven rodičovské zodpovědnosti, tudíž musím podle zákona spravovat majetek synů,“ řekl otec. Tvrdí, že peníze nezpronevěřil a měl je stále u sebe. „Když si je vyžádal soud první instance, okamžitě jsem mu je poskytl. Od loňského března jsem byl také třikrát na výslechu u policie a o peníze nikdo neměl zájem,“ doplnil otec. 

Muž přesto u okresního soudu dostal trest deset měsíců vězení s podmíněným odkladem na tři roky. Jeho odvolání krajský soud zamítl a potvrdil předchozí verdikt, čímž vyhověl požadavku státního zástupce. „Navrhoval jsem zamítnutí jeho odvolání a soud mému návrhu vyhověl,“ spokojeně konstatoval státní zástupce Jakub Jirušek. Podle advokáta obžalovaného se ale otec týraných chlapců pravděpodobně ještě dovolá k Nejvyššímu soudu.

Otec kuřimských chlapců k rozhodnutí krajského soudu (zdroj: ČT24)

Komplikované vztahy 

Po odhalení týrání v květnu 2007 byli synové Kláry Mauerové předáni do péče azylového zařízení Klokánek. V prosinci 2008 soud zamítl žádost jejich otce, aby mu byli svěřeni do péče. Matku chlapců soud zbavil ve vztahu k nim její rodičovské povinnosti a v lednu 2010 dal přeci jen chlapce do péče otce. 

Situace se ale v červnu 2011 změnila. Chlapci se dostali do péče prarodičů z matčiny strany. Soud tak rozhodl na základě doporučení orgánu péče o dítě s tím, že otec není schopen se o ně postarat tak dobře jako prarodiče. V té době byl otec nezaměstnaný. Letos v dubnu soud potvrdil, že děti budou v péči prarodičů. „Nejsem s nimi v žádném kontaktu, prarodiče mi v tomto kontaktu brání,“ uvedl dnes u soudu jejich otec.