Klasický festival Moravský podzim se mění

Brno - Festival klasické hudby Moravský podzim se letos ponese ve znamení změn. Přešel z roční periodicity do dvouletého cyklu, poprvé jej pořádá Filharmonie Brno, po dlouhé době nemá pevně dané téma. Organizátoři tentokrát kladou důraz především na objevnou dramaturgii a interpretační mistrovství. Do Brna na přelomu října a listopadu přivezou řadu světových hvězd, třeba Londýnský symfonický orchestr, klavíristu Borise Berezovského nebo trumpetistu Gábora Boldoczkého.

„Jsou to jména, za kterými jsme dosud museli jezdit do Vídně nebo ještě dál, teď je budeme mít v Brně,“ řekla ředitelka festivalu i brněnské filharmonie Marie Kučerová. Festival si může dovolit více známých jmen díky přechodu na dvouletý cyklus, souvisejícímu zvýšení rozpočtu, ale i díky tomu, že dramaturgii nelimituje pevně dané téma. 

„Tematičnost se nám v posledních letech jevila jako oslí můstek, na který se 'nalepovaly' jednotlivé programy,“ uvedl dramaturg Vítězslav Mikeš. Filharmonie Brno převzala Moravský podzim od soukromé agentury. Převážně koncertní přehlídka se v ročním intervalu střídá s janáčkovským festivalem, který stojí hlavně na operních inscenacích a který pořádá Národní divadlo Brno. 

NO COMMENT: Zkouška na festival Moravský podzim (zdroj: ČT24)

Organizátoři chtějí Moravský podzim pojmout jako festival v pravém slova smyslu, tedy slavnost a společenskou událost s bohatým doprovodným programem, nejen strohou přehlídku uměleckých výkonů. Projevem této snahy jsou tematické národní dny věnované české, polské, norské, britské a ruské kultuře a gastronomii. Jednotlivé festivalové koncerty se kromě Besedního domu a Janáčkova divadla konají také třeba v minoritském kostele a skleněném pokoji vily Tugendhat. 

Přehlídku zahájí 27. října koncert ke 100. výročí narození a 20. výročí úmrtí dirigenta Františka Jílka. Vystoupí Filharmonie Brno. Zazní například dvě sinfonietty spjaté s Brnem - jednu složil Leoš Janáček, druhou Vítězslava Kaprálová. Interpretační hvězdou večera bude ve dvou klavírních koncertech proslulý ruský pianista Boris Berezovskij. 

Závěrečný koncert 47. ročníku festivalu obstará 8. listopadu Londýnský symfonický orchestr s dirigentem Valerijem Gergijevem. Při svém jediném vystoupení v Česku provede slavnou Fantastickou symfonii Hectora Berlioze i další skladby téhož autora. Zazpívá mezzosopranistka Karen Cargillová. K dalším festivalovým hvězdám patří Trondheimští sólisté, komorní těleso Kremerata Baltica a Národní symfonický orchestr Polského rozhlasu.

  • Festival klasické hudby Moravský podzim se bude konat ob rok zdroj: ČT Brno
  • Festival už nebude tematický zdroj: ČT Brno