Drakiáda v Mladkově u Boskovic

V neděli 20. října se v Mladkově u Boskovic na úpatí kopce Habří konala 10. Drakiáda. Společně ji uspořádali osadní výbor, místní TJ Sokol a dobrovolní hasiči.

Nedělní odpoledne 20. října bylo vzhledem k pokročilé roční době mimořádně teplé. Foukal mírný jihozápadní vítr. Počasí jako stvořené pro pobyt v přírodě. Toho také bohatě využily děti s rodiči v Mladkově u Boskovic.

Osadní výbor, místní TJ Sokol a dobrovolní hasiči společně uspořádali již desátou Drakiádu na úpatí kopce Habří (451 metrů nad mořem). Okolo čtrnácté hodiny se zde počaly objevovat různé druhy vzdušných plavidel, nedaleko u lesa i vzduchoplavci s křídlem, jež se zde objevili zcela náhodně.

Předsedkyně Osadního výboru Mladkov Zdeňka Boháčková k tomu poznamenala: „Zúčastnilo se asi dvacet dětí s rodiči a prarodiči, což bylo více než vloni. Tenkrát byla velká zima, což návštěvu nepříznivě ovlivnilo. Chci poděkovat Městu Boskovice za omalovánky, jež jsme použili jako ceny do soutěže v létání draků. Jeden z draků dosáhl rekordní výšky asi 200 metrů. Měřeno podle délky provazu. Jiný měl zase nejdelší ohon asi deset metrů. Nejmladší účastník měl dva roky, nejstarší dívenka Jana šestnáct. Občerstvení a horký čaj připravila rodina Svobodových.“

Nejlépe létal drak třináctiletému Marku Svobodovi a ten nejdelší ohon měl drak jeho bratra Matěje.

Zvítězili nakonec všichni zúčastnění, dostali sladké odměny.

Po šestnácté hodině se obloha trochu zatáhla, krajem se počal plížit chlad. Účastníci vydařené akce se proto vydali polní cestou domů k nedaleké vsi, jež se rozprostírala pod nimi v údolí.

Mladkov u Boskovic
Zdroj: ČT24/Luboš Sušil

Luboš Sušil - Mladkov u Boskovic