V Nové Pláni volí prakticky všichni voliči

Nová Pláň – V Nové Pláni na Bruntálsku chodí k volbám stabilně minimálně 85 procent voličů. Při posledních parlamentních volbách chyběl k plné účasti jediný hlas. Podle místních je to díky tomu, že v malé obci se o veřejné záležitosti starají prakticky všichni lidé.

Petr Zádrapa přišel do jediné volební místnosti v Nové Pláni jen pár minut po jejím otevření. Nejstarší volič v obci nevynechal v životě jediné volby. To platí pro většinu lidí v obci. „Kdyby nebyli naši občané tak aktivní, jak aktivní jsou, tak by ta naše Nová Pláň nebyla opravdu nová,“ tvrdí Petr Zádrapa. „Lidé v malých dědinách se znají a nejsou anonymní tak jako politici nahoře,“ míní zase další obyvatel obce Miloslav Mílek.

Nová Pláň má pouze 57 obyvatel, z toho 13 dětí. V obci, která leží na břehu Slezské Harty, neexistuje nezaměstnanost a domy září novotou. „Téměř každá rodina má zastoupení v devítičlenném zastupitelstvu, takže jsou to samozřejmě ukáznění občané, kteří si myslí, že mohou něco volbami změnit,“ vysvětluje starosta Miroslav Jelen (SNK).

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)



Při posledních parlamentních volbách nepřišel ze 43 zapsaných lidí pouze jediný volič. Přepočteno na procenta svůj hlas v obci odevzdalo 97 procent lidí. Obec před lety dokonce dostala 100 tisíc korun jako odměnu za nejvyšší účast v kraji. Dosáhnout plného počtu odevzdaných hlasů se ale letos nepodaří ani teoreticky. „Jeden člověk, který je u nás úředně nahlášen, na volby nechodí, takže nejsme schopni skončit na sto procentech,“ konstatuje starosta.

Největší nápor očekává volební komise v pátek v podvečer a v sobotu ráno. „Sčítání po ukončení hlasování nám většinou trvá 25 až 30 minut se vším všudy. I se zápisem, i s podepsáním, překontrolováním,“ dodává zapisovatelka volební komise Martina Železná. Letos by to podle ní nemělo trvat déle, přestože by v Nové Pláni měli letos volit také dva lidé s voličskými průkazy – majitelé jedné z mnoha rekreačních chalup.