Kometa v souboji o třetí místo nestačila na Slavii

Praha - Hokejová Slavia se vrací do formy ze začátku extraligy. V 15. kole porazili její hráči brněnskou Kometu 4:1 a v sezoně získali desáté vítězství. Rozhodující bylo první dějství, které sešívaní ovládli poměrem 3:0. Kometu porazili Pražané i podruhé v sezoně a přeskočili ji v tabulce na třetí místo.

Úvodní dějství vyznělo v rozporu s obrazem hry jednoznačně pro domácí. Jihomoravané se od samého začátku tlačili před gólmana Furcha a hýřili aktivitou, ovšem už první výpad domácích k Čiliakově brance skončil gólem. Vyražený kotouč po Žejdlově střele uklidil do odkryté branky Sklenář, a utišil tak převážnou část hlediště, které opanovali hostující fanoušci.

Na konci osmé minuty byla Kometa při první početní výhodě zápasu blízko vyrovnání. Hrušku v dobré pozici vychytal Furch a vzápětí opora domácích sebrala radost i zblízka zakončujícímu Holcovi. V další přesilovce minul těsně Kuboš. V polovině 17. minuty projel mezi dvěma hostujícími beky nerušeně Kolář a překvapil Čiliaka. Třetinu paradoxů dovršil ještě 23 vteřin před přestávkou úspěšně dorážející Skokan.

Sestřih a ohlasy utkání Slavia - Kometa Brno (zdroj: ČT24)

Od druhé části se mezi tyče brněnské branky postavil zkušený Trvaj a vedl si v ní bezchybně. Ve 30. minutě se Brno vrátilo alespoň trochu do hry o body. Z celkem 57 vteřin dlouhé přesilovky pět na tři jich uběhlo 51, když krátce před návratem prvního z hříšníků Šticha snížil po pěkné kombinaci Tomáš Svoboda. Poté se vyznamenal Trvaj, když vychytal Růžičkův bekhendový pokus v početní výhodě Pražanů.

Šance Komety na zvrat ale vzala za své 66 sekund po nástupu do třetí části, kdy zkusil štěstí Šenkeřík a po Trvajově zaváhání měla Slavia zpět tříbrankový náskok. Hruška o chvilku později rozezvučel tyč za Furchovými zády. V 52. minutě mohl vítězství domácích ještě zvýraznit Žejdl, po Růžičkově nahrávce ale nedokázal překonat Trvaje. V závěru již domácí Kometu nepustili ani do náznaku nějakého tlaku.

HC Slavia Praha - HC Kometa Brno 4:1 (3:0, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 6. Sklenář (Žejdl), 17. Kolář (Valach), 20. Skokan (P. Jelínek), 42. Šenkeřík - 30. T. Svoboda (Žižka, Kuboš). Rozhodčí: Lacina, Hribik - Ondráček, Komárek. Vyloučení: 6:2. Využití: 0:1. Diváci: 5 490.

Slavia Praha: Furch - Wharton, Štich, Kolařík, Šenkeřík, Valach, Holub - Kolář, Bednář, Krenželok - Žejdl, V. Růžička ml., Sklenář - Skokan, P. Jelínek, Poletín - Micka, T. Doležal, Klhůfek. Trenéři: V. Růžička st. a Weissmann.

Brno: Čiliak (21. Trvaj) - Kuboš, Žižka, Dujsík, Jan Hanzlík, Kováčik, Kempný, Dlapa - H. Zohorna, Holec, Jakub Svoboda - T. Svoboda, Němec, J. Káňa II - Dočekal, J. Hruška, Burian - P. Mrázek, Polodna, Wasserbauer. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.

Zdeněk Moták (Sparta): „Očekávali jsme velice těžké utkání a to se nakonec vyplnilo. Chomutov je velice dobře fyzicky vybavené mužstvo a my jsme měli problémy při přesilových hrách soupeře. Zaplaťpánbůh jsme je ubránili, protože jich bylo hodně. Výborně chytal Tomáš Pöpperle, on ten zápas dneska udělal.“

Zdeněk Skořepa (Chomutov): „Neodehráli jsme vůbec špatné utkání. Myslím si, že jsme dvě třetiny byli lepším týmem. Měli jsme lepší pohyb, tlačili jsme se do branky, ale bohužel opět nemáme žádný bod. Rozhodla třetí třetina, kdy jsme dostali na začátku gól z přesilové hry Sparty. Ten rozhodl celý zápas.“