Volby skončily, nejvíce bodovala ČSSD

Praha/Brno – Volební komise už spočítaly drtivou většinu hlasů z letošních předčasných voleb. Nejvíc jich získala ČSSD, na druhém místě je nové politické hnutí ANO, které o hlasy voličů v parlamentních volbách usilovalo vůbec poprvé. Na třetím místě skončila KSČM, za ní TOP 09. Do Poslanecké sněmovny se dostanou i kandidáti ODS, Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury a KDU-ČSL. Česká televize celé odpoledne nabízí průběžné výsledky sčítání, bezprostřední reakce z volebních štábů,  komentáře a analýzy. Večer pak ČT1 a ČT24 odvysílá vůbec první debatu lídrů nově zvolených stran. Kompletní volební servis sledujte od 13:30 na ČT24.

První průběžné výsledky se objevovaly hned po uzavření volebních místností, relevantní předběžné výsledky pak zhruba kolem čtvrté. Rozhodující část dat dorazila na Český statistický úřad kolem 17. hodiny, kdy bylo sečteno 95 procent všech okrsků. Výsledky hlasování z jednotlivých volebních okrsků jsou dostupné na internetové adrese www.volby.cz.  

Výsledky předčasných voleb 2013 na jižní Moravě

ČSSD                                   22,94 %

ANO 2011                             17,34 %

KSČM                                   14,36 %

KDU-ČSL                              10,26 %

TOP 09                                  9,79 %

ODS                                      7,01 %

Úsvit přímé demokracie           6,49 %

Volební účast na jihu Moravy dosáhla 60,55 %.

Na jihu Moravy se i hojně kroužkovalo. Místopředseda ČSSD Michal Hašek nasbíral přes 25 tisíc preferenčních hlasů, což byl druhý nejlepší výsledek v celé republice, hned po Karlu Schwarzenbergovi. 

Výsledky předčasných voleb 2013 na Zlínsku

ČSSD                                     19,39 %

ANO 2011                               18,31 %

KDU-ČSL                                 13,22 %

KSČM                                      12,90 %

Úsvit přímé demokracie            10,17 %

TOP 09                                     9,21 %

ODS                                         5,66 %

Volební účast na Zlínsku dosáhla 61,53 %.

V přehledu jsou uvedeny strany, které překonaly hranici 5 % nutnou pro vstup do Sněmovny. Kompletní výsledky najdete na www.volby.cz.

Téměř ihned měl sečteno největší okrsek v regionu co do rozlohy, ale nejmenší co do počtu voličů. Vojenský újezd Březina, který se rozkládá na 16 000 hektarech, letos hlásí desítku voličů, sčítání proto proběhlo během pár minut. „Za celé volby přišlo celkem deset lidí, zhruba polovina první den. Je to takový standard, už máme stoprocentní účast. Stálé voliče máme dva, na voličský průkaz přišlo osm voličů,“ popsal průběh voleb ve zřejmě nejklidnějším okrsku člen komise Jan Malaník. „Doopravdy jsme tady nedělali skoro nic,“ dodal v žertu. „Povídali jsme si, pili jsme kávu a dívali se na televizi, jak probíhají volby v jiných okrscích,“ uzavřel komisař z újezdu Březina.

Volební účast se podle informací od volebních komisařů z různých míst republiky pohybovala nejčastěji mezi 50 a 60 procenty, nakonec se v republikovém průměru zastavila na necelých 60 procentech. Účast se ovšem v regionech dost lišila, roli v tom mohl sehrát i prodloužený víkend.

Lídr hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura už prohlásil, že po zvolení do Poslanecké sněmovny složí mandát senátora na Zlínsku. Okamura vedl kandidátku hnutí ve Středočeském kraji, kde získalo 6,33 procenta. Senátorem se stal loni v říjnu, když ve druhém kole voleb porazil zlínského hejtmana Stanislava Mišáka (ČSSD).

V Luhačovicích navyšují počet voličů lázeňští hosté

V Luhačovicích na Zlínsku při předčasných sněmovních volbách výrazně zvýšili počet voličů klienti lázeňských zařízení. Mohli si buď doma vyřídit voličský průkaz, nebo se nechat zapsat do speciálního seznamu voličů. Druhé možnosti využilo podle Vladislavy Janíkové z radnice pět desítek lidí, počet klientů lázní s voličskými průkazy však dosahuje několika stovek. 

Zájem o sněmovní volby je mezi klienty luhačovických lázní značný. „V prvním dnu odvolilo asi 480 lázeňských hostů a dnes jich očekáváme dalších zhruba 300 až 350,“ řekl v sobotu ráno Vít Šerý, předseda okrskové volební komise na radnici, kde volila většina klientů zapsaných na seznamy i lidí s voličskými průkazy. Provoz v lázních však volby výrazně neovlivnily. 

Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2010 díky klientům lázní v Luhačovicích také narostla volební účast, která byla přes 69 procent. Ve Zlínském kraji byla o pět procent nižší a celostátní volební účast činila necelých 63 procent.

V Karpatech se komise hodně najezdily

V Lopeníku v Bílých Karpatech musely volby na chvíli ustoupit stranou, to když do vesnice po měsíci přijela pojízdná prodejna a členové volební komise museli doplnit zásoby. Pak už ale vyrazili za voliči na místní samoty. Lopeník má celkem 150 voličů, kteří žijí v domech a chalupách na 13 kilometrech čtverečních. Tamní samoty spojuje 40 kilometrů obecních cest, což znamená, že komise se za staršími lidmi, kteří chtěli volit doma, hodně najezdila. U paní Boženy Keňové se jim ale dostalo zvlášť vřelého přijetí – lopenická volička dnes slavila 84 let.