Ve Frýdku-Místku zemřela volička, v Opavě zkolabovala komisařka

Moravskoslezský kraj – Jednaosmdesátiletá volička zemřela v kulturním domě ve Frýdku-Místku. Žena upadla do bezvědomí krátce poté, co do volební urny vhodila svůj hlas. Přes snahu lékařů se ji nepodařilo zachránit. Jen několik minut po otevření volebních místností zkolabovala sedmašedesátiletá volební komisařka v Opavě. Zhruba po čtyřiceti minutách, kdy se na její místo dostavil náhradník, mohly volby pokračovat. Žena skončila v nemocnici.

„Žena ve Frýdku-Místku nejevila žádné známky života. Všechny její životní funkce selhaly. Záchranáři zahájili kardiopulmonální resuscitaci za použití přístrojové techniky a léků. Jejich snaha však nevedla k úspěchu a lékařka musela u ženy konstatovat smrt,“ uvedl mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl.

Krátce po otevření volebních místností v Opavě došlo k nečekané události, kdy ve volebním okrsku 42 v Základní škole Edvarda Beneše zkolabovala jedna z členek volební komise. Ke komisařce byla přivolaná rychlá záchranná služba. „Bylo nutné přerušit volby. Ze zákona můžeme volby přerušit pouze na jednu hodinu,“ uvedla mluvčí magistrátu Lada Dobrovolná. Pacientce selhaly základní životní funkce a první pomoc ji do příjezdu záchranné služby poskytovali svědci události. „Posádky zahájily rozšířenou resuscitaci, včetně použití defibrilačních výbojů. Přibližně po čtvrt hodině se jim podařilo obnovit činnost srdce. Stav pacientky však zůstával velmi vážný, proto po dalším nezbytném zajištění byla transportována na kardiocentrum Fakultní nemocnice v Ostravě,“ informoval mluvčí záchranné služby Humpl.

V Moravskoslezském kraji může jít k předčasným parlamentním volbám zhruba milion voličů. Volí se ve 1319 volebních okrscích. Hlasování monitoruje kontrolní skupina zaměstnanců krajského úřadu a na poklidný průběh předčasných parlamentních voleb dohlíží i policisté. O přízeň voličů se v Moravskoslezském kraji uchází 15 politických stran a tři hnutí. 

Výsledky minulých voleb

Ve volbách před třemi lety zvítězila v regionu ČSSD, druhá skončila ODS a třetí komunisté. Do sněmovny se dostaly i Věci veřejné a TOP 09. Moravskoslezský kraj v uplynulém volebním období ve dvousetčlenné dolní komoře Parlamentu zastupovalo 22 poslanců.