Olomoučané pomohli ve sbírce bezdomovcům, zahrnuli je spacáky

Olomouc – S velkým ohlasem se setkala sbírka vyhlášená na pomoc bezdomovcům v Olomouci. Lidé zahrnuli pracovníky střediska SOS pro vzájemnou pomoc občanů spacími pytli, teplými bundami i rukavicemi.

Věci putují k lidem, kteří zřejmě stráví zimu v ulicích města. „Lidé na sbírku reagovali, dostali jsme spoustu věcí: rukavice, šály i spací pytle. Donesené věci jsme shromáždili v provozovně v Praskově ulici, odkud si je převzali pracovníci charitního denního centra. Objíždějí s nimi místa, kde se bezdomovci nacházejí, aby zimu přečkali,“ upřesňuje zástuce střediska SOS Jan Kučera.

Sbírku středisko SOS vyhlásilo na začátku října s příchodem prvních mrazů. V chladných dnech do něj denně přicházeli lidé bez domova s písemnou žádostí od sociálních pracovníků, aby jim ve středisku bezplatně poskytli teplé oděvy. „Ti lidé jsou chudáci, často důchodového věku a noci tráví na zemi,“ dodává Jan Kučera. Sbírka proto pokračuje, teplé oblečení budou humanitární pracovníci sbírat ve svých provozovnách do 17. prosince.

V Olomouci žije podle odhadů odborníků kolem 650 bezdomovců, z toho přes 300 přímo na ulici. Středisko SOS v zimním období uspokojí každý měsíc kolem 130 žadatelů o teplé oblečení a obutí.

Bezplatnou materiální pomoc poskytuje olomoucké středisko lidem v nouzi od amnestie prezidenta Václava Havla v roce 1990. Do pomoci prostřednictvím veřejných sbírek středisko zapojuje Olomoučany pravidelně. Loni občané hanácké metropole například pomohli se sběrem rukavic, teplých ponožek a zimních bot. V minulosti SOS podle aktuální potřeby pořádalo sbírky přikrývek a ručníků či talířů, hrnků a lžic.

Středisko kromě humanitárních sbírek pomáhá i osamělým a sociálně znevýhodněným obyvatelům města. Bezdomovcům například každoročně připravuje štědrovečerní večeři a osamělým lidem rozdává vánoční balíčky.