Je odvoleno, výsledky budou ještě dnes

Praha - Šesté volby v novodobé historii České republiky ve 14:00 skončily. Český statistický úřad začal se sčítáním výsledků, nové rozložení sil v Poslanecké sněmovně bude známo za několik málo hodin. Česká televize nabídne během odpoledne průběžné výsledky sčítání hlasů, bezprostřední reakce z volebních štábů, fundované komentáře a nejrychlejší analýzy. Večer pak ČT1 a ČT24 odvysílá vůbec první debatu lídrů nově zvolených stran. Kompletní volební servis sledujte na ČT24.

První průběžné výsledky se očekávají už půl hodiny po uzavření volebních místností, relevantní předběžné výsledky zhruba kolem čtvrté. Rozhodující část dat by pak měla na Český statistický úřad dorazit do 17:00. Výsledky hlasování z jednotlivých volebních okrsků se budou postupně objevovat na internetové adrese www.volby.cz.

Podle místopředsedy ČSÚ Stanislava Drápala může nastat situace, kdy bude více stran na hranici pěti procent nutných pro vstup do sněmovny. V tom případě by pak o konečném složení dolní komory rozhodovaly i ty poslední dvě až tři procenta volebních okrsků. Definitivní výsledky lze tedy s jistotou očekávat kolem 18. hodiny.

Upoutávka: Debata vítězů na ČT1 a ČT24 (zdroj: ČT24)

První den voleb nepřinesl žádné větší komplikace. Pouze v jednom volebním okrsku v Opavě muselo být hlasování zhruba na 40 minut přerušeno kvůli kolapsu členky volební komise. Ze zákona mohou být volby přerušeny jen na jednu hodinu. Ke smutné události pak došlo ve volební místnosti ve Frýdku-Místku, kde zemřela 81letá žena.

V pátek přišly k urnám podle odhadů přibližně dvě pětiny z více než osmi milionů oprávněných voličů včetně vězňů, vojáků nebo nemocničních pacientů. Účast se ovšem v regionech dost lišila, roli v tom mohl sehrát i nadcházející prodloužený víkend. Odvolit stihlo také mnoho politiků, kteří se ucházejí o poslanecká křesla či současný i bývalý český prezident.

Také druhý den voleb podle členů volebních komisí proběhl klidně, v průběhu dopoledne nebyla volební účast příliš velká, do jednotlivých volebních místností přicházely desítky lidí. Může to souviset i s tím, že lidé odjeli na prodloužený víkend. Volební účast na většině míst České republiky se podle informací od volebních komisařů pohybovala mírně nad 50 procenty, někde ale byla výrazně slabší.

Nejstarší obyvatelka České republiky, stodevítiletá Evangelia Čarasová, volila ve svém domku v Dívčím Hradě na Bruntálsku. Urnu k ní přinesli komisaři.

Sobotní volební účast byla tradičně oproti pátku nižší i v Praze. K urnám se dopoledne vydalo asi pět až deset procent voličů. Někteří volební komisaři odhadují, že letošní účast bude o několik procent nižší než před třemi lety. Například na Jižním Městě odvolilo 55 až 61 procent voličů, v roce 2010 tam ale byla konečná účast 69 procent. V Praze 6 odevzdalo svůj voličský lístek 55 procent voličů a v centru města 53 procent.

Drobné problémy zaznamenali voliči v Plzni, ráno se tam v jedné volební místnosti o půl hodiny zdržel začátek voleb. Nebyly klíče na odemčení. Volby se zde odpoledne prodloužily do 14:30.

Po včerejším úmrtí 81leté ženy dnes zemřel během voleb další člověk. Před volební místností zkolaboval sedmasedmdesátiletý člen volební komise v Radimi, místní části Luže na Chrudimsku. Lékaři později konstatovali smrt. Podle Cyrila Štangla z organizačního a právního odboru krajského úřadu, který má dohled nad volbami na starosti, se volby v okrsku v Radimi nepřeruší. „Byl povolán náhradník, musí být přítomen i na sčítání hlasů,“ řekl Štangl.

Vše podstatné kolem voleb můžete sledovat na ČT24 - volební speciál začal ve 13:30, od osmi bude následovat debata s politiky vítězných stran. Ve volebním studiu ČT čeká diváky zhruba 35 hostů. Budou mezi nimi politologové jako například Tomáš Lebeda a Vladimíra Dvořáková, zástupci politických komentátorů jako Jindřich Šídlo i sociologové, kteří budou prezentovat také výsledky exkluzivních sociologických výzkumů.

Novopečení poslanci se sejdou přesně za měsíc

První schůze nové sněmovny se uskuteční 26. listopadu, tedy ihned po skončení 30denní lhůty na podání a vyřízení stížností na průběh voleb.

Zeman nabízí pomocnou ruku

Prezident Miloš Zeman už včera nastínil své preference povolebního vývoje politické situace. Strany, které voliči vyšlou do sněmovny, by podle něj měly v první řadě dolní komoru ustavit, čili zvolit její vedení, a teprve poté jednat o vládní koalici. V případě, že by dohoda na vládě vázla, je ochotný vítězi voleb v jednání pomoci.

Zeman již dříve uvedl, že předsedou vlády jmenuje nominanta vítězné strany, bez ohledu na to, kdo jím bude. Výjimku by mohla tvořit pouze situace, kdy by se na spolupráci domluvili sociální demokraté s bývalou vládní TOP 09 - to by Zeman podle jeho slov nejmenoval ani jednoho z představitelů těchto stran. (více čtěte zde)