Jihlava ukončila proti Jablonci sérii bez vítězství a opustila poslední místo

Jihlava – Po většinu utkání tahali za kratší konec, přesto nakonec slaví vítězství. Fotbalisté Jihlavy ukončili čtyřzápasové čekání na výhru a zdolali Jablonec 3:2. Celek z Vysočiny díky tomu opustil poslední místo, na které během 12. kola propadl. Jablonečtí naopak prodloužili čekání na výhru na tři zápasy.

Úvod zápasu byl ve znamení velkých šancí. Již ve druhé minutě mohl otevřít skóre Vaněk, jenž se po přesné přihrávce Loučky ocitl úplně sám před Blažkem, ale jablonecký záložník ve vyložené příležitosti nedal. Hosté znovu zahrozili o šest minut později. Po rychlém brejku z pravé strany postupoval osamocen na Blažka Kopic, avšak jeho tvrdá rána jen těsně minula zadní tyč. Pozadu nezůstávala ani Jihlava. To když se ve třinácté minutě se štěstím odrazil před Špitem míč k Masopustovi, jenže jihlavský mladík z hranice malého vápna zamířil mimo.

Aktivnější a nebezpečnější však byl i nadále Jablonec a hodně vidět byl zejména reprezentant Vaněk. Z úvodní branky se však radovali domácí. V čtyřiatřicáté minutě na pravém křídle zpracoval těžký centr Harba, dokázal odcentrovat a z malého vápna se prosadil hlavičkou Masopust.

Do druhé půle vlétli opět aktivně Jablonečtí a domácí se stíhali pouze bránit. Již v 47. minutě prověřil pozornost Blažka dalekonosnou střelou Novák. Jihlavský brankář se musel činit i o několik chvil později, když vytáhl výborný zákrok proti ráně Hubníka. Ve čtyřiapadesáté minutě byl však i on krátký.  Kopic našel další okýnko v obraně domácích, Hubník si dobře zpracoval míč do běhu a tváří v tvář Blažkovi nezaváhal.

Dominance hostujícího celku v druhé půli pokračovala i po vyrovnání, ale do vedení se z ojedinělé akce dostali opět domácí. V pětašedesáté minutě po rohu propadl míč k Harbovi a bosenský útočník se z hranice malého vápna hlavou nemýlil. Jihlava po vyrovnání ožila a čtvrt hodiny před koncem mohla svoje vedení zvýšit. Jungr na levé straně odstavil od míče nedůrazného Beneše a z úhlu postupoval na Špita, ale zkušený brankář dobře zasáhl.

Jablonec si dvanáct minut před koncem vytvořil šanci na vyrovnání, když střelu střídajícího Třešňáka zastavil na čáře Šourek, ale další branku znovu slavili domácí. Na polovině udělal chybu Loučka a po rychlém brejku přeloboval Špita znovu Harba.

Hosté vzápětí snížili. Loučka přesně našel ve vápně Kopice, který využil špatného odkopu Kolouška, a ten střelou na zadní tyč snížil. V závěru již Severočeši srovnat nedokázali a z vítězství se mohli radovat domácí.

Vysočina Jihlava - Baumit Jablonec 3:2 (1:0)

Branky: 65. a 80. Harba, 35. Masopust - 54. Hubník, 83. Kopic. Rozhodčí: Příhoda - Filípek, Moláček. ŽK: Kliment - Beneš, Kubista, Rossi. Diváci: 2740.

Jihlava: Blažek - Tlustý, Krejčí, Šourek, T. Marek - Masopust (89. Teplý), Jánoš (81. Karlík), Jungr, Koloušek, Vaculík (45. Kliment) - Harba. Trenér: Komňacký.

Jablonec: Špit - Rossi, Beneš, Kubista (72. Třešňák), Novák - Kopic, Piták (82. Vukadinovič), Loučka, Čížek (88. Vošahlík), Vaněk - Hubník. Trenér: Skuhravý.

František Komňacký (trenér Jihlavy): „Náš klub i já jsme se ocitli ve velmi složité situaci, protože už před zápasem jsme věděli, že mužstva, která byla v tabulce za námi, vyhrála. To jsem v životě nezažil, že bych byl s týmem na chvostu. Narazili jsme na lepšího soupeře, přehráli nás pohybem a aktivitou. My jsme po jediné střele na branku v první půli vstřelili branku. To, že jsme vedli, nemělo logiku. Hráčům jsem o poločase vytkl, že fotbal bez kontaktu nemůžeme hrát, že to nemůže dobře dopadnout. Po vyrovnávací brance jsme se snažili trochu víc o hru dopředu, protože jsme věděli, že bod je pro nás za této situace v tabulce málo. Důležitý byl pro nás gól na 2:1. Harba to v obou případech i při třetí brance vyřešil mazácky. V závěru jsme sice uhráli vítězství, ale byly to nervy. Vítězství si velmi cením. Soupeř ukázal, že by se měl v tabulce pohybovat jinde.“

Roman Skuhravý (trenér Jablonce): „Celý zápas jsme byli jednoznačně lepší, přesto jsme zaslouženě prohráli. Nemohu klukům vytknout, že by zápas neodpracovali, ale bohužel jsme v defenzívě vyrobili tři chyby, které soupeř potrestal, ale v ofenzívě těch chyb bylo ještě daleko více. Zdá se mi, že si jdeme zahrát fotbal, ale ne vyhrát. Jsme málo hladoví. Máme kádr na to, abychom byli v tabulce výše, ale zatím se prezentujeme takovými chybami, které nám bohužel nedovolují být aktuálně výše, než bychom chtěli. Svou pozici vůbec hodnotit nebudu, ani mi to nepřísluší. Je to věc vedení a majitele klubu. Na postavení v tabulce jsem naštvaný, vadí i hráčům. Svou pozici ale opravdu neřeším.“

Vydáno pod