Volební výsledek ANO 2011 v Olomouckém kraji lídra hnutí překvapil

Olomouc – Výsledek voleb v Olomouckém kraji nejvíce potěšil zástupce hnutí ANO 2011. Podle jejich lídra Jaroslava Faltýnka podobný výsledek neočekávali. Hlasy voličů naopak nenaplnily představy sociálních demokratů. Původně počítali, že by mohli dostat v regionu až o šest procent více. Porážku utrpěli především na Přerovsku, kde skončili až druzí. Slaví také členové Úsvitu přímé demokracie, dobrý výsledek potěšil i lidovce. Velké zklamání naopak panuje v regionálním sídle ODS, kterou voliči v kraji poslali s šesti procenty až na sedmé místo.

„Určitě bych lhal, kdybych řekl, že jsme nečekali lepší výsledek. Podle preferencí a po rozpuštění sněmovny jsme čekali, že bychom mohli mít v kraji 27 až 28 procent voličů. Ukázala se chuť českých voličů volit nové subjekty, kteří to chtějí dělat úplně jinak, byť mnohdy zapomenou dodat jak, ale to český volič nerozlišuje,“ uvedl krajský šéf sociální demokracie Jiří Zemánek. Podotkl, že podle něj strana doplatila na to, že že se snažila být konkrétní a nechtěla dělat kampaň plnou slibů.

ČSSD zarazil především výsledek na Přerovsku, kde sociální demokraty těsným náskokem porazili členové hnutí ANO 2011. „Budeme se muset zamyslet, co se děje v okrese Přerov. Omluvou nebude, že tam má Babiš velkou fabriku,“ doplnil Zemánek.

Jaroslav Faltýnek, Andrej Babiš, Monika Babišová
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Zástupce hnutí ANO 2011 úspěch v kraji překvapil. „Jsem spokojen velmi, nečekal jsem takový výsledek. Odhadoval jsem tak 12 až 13 procent a říkal jsem si, co bude nad deset, bude obrovský úspěch,“ říká lídr Jaroslav Faltýnek. Podotkl, že už při kontaktní kampani členové prý viděli, jak jsou lidé na současné strany naštvaní. „Ten výsledek tomu odpovídá. Možná lidi chtějí už konečně do politiky ty, kteří v životě něco reálného dělali. Za panem Babišem je vidět obrovský kus práce,“ dodal Faltýnek.

Spokojenost vládne i u KDU-ČSL. „Panuje spokojenost. Je vidět nárůst počtu hlasů od voličů. Je to pro nás satisfakce po výprasku, který jsme dostali minule,“ míní krajský manažer lidovců Jan Dostál.

Zklamání naopak přinesl volební výsledek do řad ODS, byť porážku její členové v kraji čekali. „Až takový výsledek jsem nečekal. Je to nejhorší výsledek v naší historii. Doufejme, že to bude začátek k obratu k lepšímu ve smyslu k zamyšlení se nad sebou. Říkám už léta, že potřebujeme pobýt v opozici jako sůl. Věřím, že to může ODS prospět a že může nabrat nové síly,“ zamýšlí se olomoucký primátor a krajský lídr Martin Novotný.

Ze stran kandidujících i při předchozích sněmovních volbách si procentně v kraji nejvíce pohoršila ODS, která ztratila 10,98 procenta voličů. Druhé místo ve ztrátách získala TOP 09, která proti předchozím volbám v Olomouckém kraji přišla o 5,77 procenta svých voličů. Nejvíce si naopak polepšili komunisté, ke kterým se letos přiklonilo dalších 3,85 procenta voličů.