Volby v Moravskoslezském kraji: z parlamentních stran posílili jen komunisté

Ostrava – Moravskoslezský kraj bude mít v Poslanecké sněmovně 22 poslanců. Nejvíce křesel, čtyři, ztratila ODS. TOP 09 přišla o dva mandáty, ČSSD o jeden. Nové strany získaly v kraji sedm křesel – pět poslanců hnutí ANO, Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury dva. Dva mandáty získala při svém návratu do sněmovny i KDU-ČSL. Voliči opět využili možnosti preferenčních hlasů a zamíchali pořadím kandidátů.

Do sněmovny se tak například nedostal lídr kandidátky TOP 09, bývalý náměstek moravskoslezského hejtmana, exposlanec a starosta Čeladné Pavol Lukša. Přeskočil ho až čtvrtý v pořadí, starosta Bolatic na Opavsku Herbert Pavera. „Herbert Pavera je stejně dobrý kandidát jako já. Byl jsem jednička, čekal jsem, že dostanu dostatek preferenčních hlasů. To se bohužel nestalo,“ konstatuje Pavol Lukša. Výsledek strany v kraji, 6,16 procenta a ztrátu dvou mandátů, považuje ale stále za úspěch. „S ohledem na to, že TOP 09 byla u všech reforem, je to dobrý výsledek. Čekali jsme něco kolem sedmi procent,“ míní.

Vítězem voleb se v Moravskoslezském kraji stala ČSSD se ziskem více než 26 procent hlasů. Ztratila ale jednoho poslance a nově bude mít za region jen sedm zástupců. „Čekali jsme lepší výsledek, až kolem 30 procent,“ tvrdí staronový poslanec Adam Rykala. V porovnání s ostatními kraji ale výsledek označil za nadprůměrný. „ČSSD nyní musí najít většinu, která umožní prosadit co nejvíce z našeho programu,“ dodává.

Bohuslav Sobotka, Josef Novotný a Adam Rykala
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Nejvíce v regionu ztratila ODS, která měla v bývalé sněmovně za Moravskoslezský kraj pět poslanců. Získala 5,45 procenta hlasů. Zvolen byl pouze lídr kandidátky, bývalý primátor Opavy a ministr dopravy Zbyněk Stanjura. „Pro nás je to největší porážka za působení na politické scéně. Musíme provést restart ODS,“ říká Zbyněk Stanjura.

Povolební euforii naopak prožívá lídr kandidátky ANO v Moravskoslezském kraji Josef Hájek. Výsledek, který přesáhl 18 procent hlasů, ho velmi překvapil. „Je to vynikající, takové číslo jsem za kraj nečekal. Myslel jsem na pozici okolo deseti procent,“ kometuje výsledek Josef Hájek. „Včera se slavilo, dnes se začíná pracovat. Sestavili jsme vyjednávací tým. Situace je složitá, je to velký závazek,“ upřesňuje.

Volební billboard hnutí ANO v Ostravě
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Úsvit přímé demokracie bude mít ve sněmovně za Moravskoslezský kraj dva poslance. Do poslaneckých křesel usedne jednička kandidátky Karel Fiedler a Olga Havlová z Věcí veřejných. „Je to úspěch a zadostiučinění. Dokázali jsme uspět s malým rozpočtem. Lidé už nedají jen na reklamní kampaně,“ myslí si Karel Fiedler. Nebrání se přitom spolupráci s jakoukoliv stranou. „Své cíle nezměníme. Budeme se snažit prosadit referendum bez omezení. Jsme ochotni debatovat s každým, kdo tuto naši stěžejní myšlenku prosadí,“ vysvětluje.

Dva poslance bude mít za kraj nově i KDU-ČSL, kterou v regionu vedl ministr životního prostředí v demisi Tomáš Podivínský.

Jediná parlamentní strana, která oproti volbám v roce 2010 v regionu posílila, je KSČM. Obsadí čtyři křesla, což je o jedno více než před třemi lety. „Je to zavazující výsledek, máme víc hlasů než v roce 2010. Mrzí nás ale, že levice nevyhrála,“ hodnotí lídr kandidátky Miroslav Opálka. Hlavní vinu na tom podle něj nesou rozpory při sestavování kandidátek uvnitř ČSSD a mediální kampaň namířená proti levici a KSČM.

Vydáno pod