Ve Studénce začne fungovat nový dopravní terminál

Studénka – Nový dopravní terminál začne v úterý fungovat ve Studénce na Novojičínsku. Vznikl zmodernizováním železniční stanice a okolí vlakového nádraží a propojil železniční dopravu s dopravou autobusovou i automobilovou a také s cyklostezkou.

Náklady na vybudování terminálu přesáhly 21 milionů korun. Město na projekt získalo evropskou dotaci, a to ve výši 17,3 milionu korun. „Pro město je to velice významná záležitost. Cestujícím přinese terminál lepší dostupnost i informovanost. Řešili jsme problémy s parkováním, to se teď také zlepší. Upraví se příjezdy autobusů a vede sem i cyklostezka,“ řekl starosta Ladislav Honusek (Starostové a nezávislí). Vybudování nového terminálu podle něj posílí i význam železniční stanice ve Studénce.

U terminálu vzniklo šest desítek parkovacích míst a točna autobusů. Vznikla na místě, kde dosud stávala bývalá vodárenská věž. K bíloveckému nástupišti vede také nová příjezdová silnice doplněná cyklostezkou. „U budovy bíloveckého nástupiště vznikly rovněž dvě nové autobusové zastávky MHD, každá v jednom směru, které vyřešily problematický přístup cestujících k veřejné dopravě,“ upřesňuje místostarosta Miroslav Fabian (Dvacet jedna pro Studénku).

  • Ilustrační foto autor: Milan Dolejší, zdroj: ČT24
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24

Lidem budou sloužit nové informační panely a cyklisté budou moci využít dva kryté přístřešky pro úschovu kol. Jeden z nich je u bíloveckého nástupiště, druhý u hlavní nádražní budovy Českých drah. „Byl také instalován bezdrátový městský rozhlas a bezpečnostní kamery, které monitorují kolovny, parkoviště a čekárnu v objektu Českých drah,“ uvádí starosta.

Součástí projektu byla také rekonstrukce cyklostezky mezi nádražím a Matiční ulicí. „Vznikla sdružená komunikace pro cyklisty a chodce ve Veřovické ulici. Tato frekventovaná komunikace, která spojuje Matiční ulici s přednádražním prostorem, byla po letech používání ve velmi špatném stavu a její rekonstrukce přispěje ke zlepšení dostupnosti mezi místní částí Studénky a nádražím,“ uzavírá Miroslav Fabian. Do budoucna podle něj město počítá ještě s výstavbou cyklostezky mezi Matiční ulicí a Novou Horkou.

Vydáno pod