Show! a Kauza Cervanová uspěly na festivalu v Jihlavě

Dva snímky reprezentující tvorbu brněnského studia České televize získaly ocenění na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Show! režiséra Bohdana Bláhovce ocenili diváci v kategorii Česká radost; Kauza Cervanová zaujala porotu, která jeho autorovi Robertu Kirchhoffovi udělila své zvláštní ocenění v kategorii Mezi moři. Oba úspěšné dokumenty vznikly ve spolupráci s tvůrčí producentskou skupinou Kamily Zlatuškové.

Cenu diváků v kategorii pro nejlepší český dokument, kterou si z Jihlavy odvezl Bohdan Bláhovec, považuje kreativní producentka za jednu z nejvyšších met televizní tvorby. „Je to znamení, že by snímek mohl rezonovat i ve větším počtu diváků než tady na festivalu,“ věří Kamila Zlatušková.

„Přestože množství diváků není naším hlavním cílem, zároveň nechceme tvořit filmy jen pro příliš úzké skupinky lidí. Pokud chceme něco sdělit, tak to musíme dělat způsobem, který je vysoce kvalitní a zároveň dovede oslovit,“ dodala Zlatušková.

Kreativní producentka Kamila Zlatušková na festivalu v Jihlavě
Zdroj: ČT Brno/Jakub Ščurkevič

Autorský snímek Show! odkrývá zákulisí dívčí popové kapely 5Angels, která podle režiséra Bohdana Bláhovce vznikla uměle jako marketingový projekt. Manažer kapely je zároveň otcem jedné z členek kapely, ovšem dost často mu tyto dvě zásadně odlišné role splývají v jednu. „Snímek ukazuje tragikomičnost českého showbyznysu. Je to docela malý rybníček a představy manažerů, jak by to mělo vypadat, jsou dost zkreslené,“ míní Kamila Zlatušková.

Snímek se objeví i v kinech. „Rozhodli jsme se tak právě díky tomuto ocenění. Televizní premiéru kvůli tomu o něco posuneme a nabídneme jej do distribuce,“ prozradila.

Česko-slovenský koprodukční dokument Kauza Cervanová zachycuje osmiletou detektivní výpravou režiséra Roberta Kirchhoffa do temných hlubin dodnes neuzavřeného a medializovaného případu únosu, znásilnění a vraždy mladé medičky. Vyšetřování případu se táhne už téměř 40 let. Obžalovaní stárnoucí muži tvrdí, že byli zataženi do politické konspirace představitelů minulého režimu.

Autor snímku v Jihlavě převzal zvláštní cenu poroty v kategorii Mezi moři oceňující nejlepší snímky střední a východní Evropy. „Z tohoto ocenění mám obzvlášť velkou radost. Je to komplikovaný film a ve chvíli, kdy jsme s návrhem koprodukce přišli do České televize, se ozývaly i hlasy proti z důvodu obav, zda takové téma české diváky zaujme. Film mi na stole ležel asi sedm let od doby, kdy jsem v televizi začínala jako dramaturgyně. Na Slovensku se snímek stal nejnavštěvovanějším dokumentem a měl i vysoká hodnocení u českých novinářů,“ vyzdvihla kreativní producentka.

Dokument získal nominaci také na prestižní filmový festival v Polsku, což je podle Zlatuškové vzhledem k zaměření na česko-slovenskou kauzu výjimečné. „Doufám, že díky jeho univerzální sdělnosti se snímku podaří prorazit i dál za hranice,“ vyslovila přání Kamila Zlatušková.

Rekordní počet snímků z Brna

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava se letos konal už po sedmnácté. Brněnské studio České televize tam vyslalo celkem osm zástupců.

„Letos jsme do Jihlavy přijeli s rekordním počtem snímků - čtyřmi soutěžními a dalšími pro projekce v rámci přehlídky,“ uvedla Kamila Zlatušková. Kromě její skupiny mezi nimi měla své „želízko“ i tvůrčí producentská skupina náboženské tvorby Patricka Diviše, kterou v soutěžní kategorii Silver Eye reprezentoval snímek Ladislava Kaboše Všechny moje děti.