Budoucí poslanci vybírají, na které židli zůstanou sedět

Jižní Morava/Zlínský kraj - Původním povoláním rektor, onkolog nebo starosta. Po předčasných volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se ale musí rozhodnout, zda se vstupem do sněmovny svou dosavadní profesi opustí. Minimálně pět jihomoravských či zlínských radnic bude hledat například nové starosty.

Se souběhem funkcí bojují mimo jiné hejtmani. Za kumulaci několika profesí dohromady býval v minulosti často kritizován například jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD), který v předčasných volbách získal druhý nejvyšší počet preferenčních hlasů po Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09). V dohledné době se ale Michal Hašek bude muset rozhodnout, kterou funkci si nakonec ponechá.

„ČSSD pokládá do budoucna za nevhodné, aby poslanec zvolený za ČSSD kumuloval tuto veřejnou funkci s funkcí hejtmana,“ uvedl mluvčí sociálních demokratů Martin Ayrer. Před volbami ještě jihomoravský hejtman, který svůj poslanecký post o víkendu obhájil, rozhodnutý nebyl. I nyní si ponechává lhůtu na rozmyšlenou.

Michal Hašek
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

V podobné situaci je hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD), který vyčkává na sestavení vlády.„ Nevylučuji, že budu dělat obě věci najednou, ale to bude záležet na tom, zda se postaví vláda a jaká bude. Myslím, že během dvou, tří měsíců se to ukáže,“ naznačil časový horizont Běhounek.

Do Parlamentu se také nově dostala řada lékařů, například špičkový brněnský onkolog Rostislav Vyzula (ANO 2011). Náhradu ale nebude muset hledat jen Masarykův onkologický ústav, ale například i brněnské Vysoké učení technické, jehož rektor Karel Rais taktéž ve volbách uspěl za Hnutí ANO. Jeho odchod ale nebude tak citelný, na příští týden je dlouhodobě naplánovaná volba nového rektora. „Budu tady maximálně do konce ledna a pak funkci předám svému nástupci,“ slíbil Rais.

Budoucí poslanec Petr Fiala (ODS) je zase bývalým rektorem Masarykovy univerzity v Brně a také bývalým ministrem školství.

Petr Fiala
Zdroj: ČT24

Řada jihomoravských měst bude muset hledat nového starostu. Lubomír Toufar (ČSSD) tři roky vedl blanenskou radnici, Jaroslav Klaška (KDU-ČSL) zase Šlapanice. „Podle mého názoru se funkce poslance a starosty nedají zvládat souběžně a zcela naplno. Nechci sedět na dvou židlích. Zůstanu ale zastupitelem,“ prozradil Toufar. Ve sněmovně zasednou také otec a syn Adamovi. Otec Vojtěch je mnohaletým poslancem za KSČM a starostou Ivančic, jeho syn Petr v politice teprve začíná - uspěl za jihomoravský Úsvit přímé demokracie.

Po patnácti letech svou židli pravděpodobně opustí také starosta Ratíškovic na Hodonínsku Josef Uhlík (KDU-ČSL). Definitivně se chce rozhodnout do konce roku.

V podobné situaci jsou i ve Zlínském kraji, kde se do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR probojoval například dosavadní starosta Strání Ondřej Benešík (KDU-ČSL). „Na komunální politiku nemíním rezignovat, nicméně rozhodně nebudu pokračovat jako placený uvolněný starosta. Je otázkou, jestli zůstanu třeba neuvolněným starostou,“ naznačil Benešík.

Starosta Strání Ondřej Benešík
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Volební účast v předčasných volbách

Nejvyšší volební účast v Jihomoravském kraji zaznamenal vojenský újezd Březina na Vyškovsku. Z desítky potenciálních voličů dorazili všichni. Účast tak byla stoprocentní. Dominoval také Bítov na Znojemsku, kde volební komise evidovala 125 voličů. Účast tu byla 96procentní.

Mezi obce s nejmenší voličskou účastí u předčasných voleb patří Horní Břečkov na Znojemsku, kde k urnám dorazilo čtyřicet procent potenciálních voličů. Stejnou úspěšnost hlásí například také Jenišovka na Břeclavsku.

O svého šéfa přijdou pracovníci nemocnice v Uherském Brodě. Dosavadní ředitel Ludvík Hovorka rovněž uspěl coby reprezentant lidovců a je rozhodnutý, že z pozice ředitele odejde. „Chtěl bych dokončit tento rok jako hospodářský rok, to znamená, že bych chtěl nejpozději do konce roku předat funkci,“ přislíbil Hovorka.

Kvůli změnám ve vedení měst a obcí lidé k volbám ale znovu nepůjdou, nástupce nově zvolených poslanců mezi sebou vyberou sami zastupitelé. Jiná situace je ale ve Zlínském kraji v souvislosti s doplňovacími volbami do Senátu. Dosavadní nezávislý senátor Tomio Okamura totiž uspěl se svým hnutím Úsvit přímé demokracie ve sněmovních volbách.

Náhradu na senátorský post by měli voliči Zlínského kraje vybrat do devadesáti dnů od zániku jeho senátorské funkce. Tomio Okamura kandidoval za Zlínský kraj, protože z něj pochází jeho matka. Obyvatelé Zlínského kraje se pravděpodobně dočkají další volební kampaně ještě letos.

Volební výsledky v krajích

Výsledky předčasných voleb 2013 na jižní Moravě:

ČSSD                                   22,94 %

ANO 2011                             17,34 %

KSČM                                   14,36 %

KDU-ČSL                               10,26 %

TOP 09                                  9,79 %

ODS                                      7,01 %

Úsvit přímé demokracie             6,49 %

Výsledky předčasných voleb 2013 na východní Moravě:

ČSSD                                     19,39 %

ANO 2011                               18,31 %

KDU-ČSL                                 13,22 %

KSČM                                      12,90 %

Úsvit přímé demokracie                10,17 %

TOP 09                                     9,21 %

ODS                                         5,66 %

V přehledu jsou uvedeny strany, které překonaly hranici 5 % nutnou pro vstup do Sněmovny. Kompletní výsledky najdete na www.volby.cz.