Studénka otevírá dopravní terminál, autobusy střídají starou vodárnu

Studénka – V prostoru tzv. bíloveckého nástupiště nádraží ve Studénce vznikl nový dopravní terminál s točnou pro autobusy, parkovištěm pro auta a také cyklostezkou. Bílovecké nástupiště je na opačné straně hlavní trati než nádražní budova, bylo proto potřeba postavit k němu celou novou silnici.

Novému terminálu ve Studénce musela ustoupit část místní železniční historie. Jeho klíčová část, točna pro autobusy, vznikla na místě bývalé vodárenské věže. Kromě stanoviště pro linkové autobusy je u nádraží parkoviště s 60 místy. „U budovy bíloveckého nástupiště vznikly rovněž dvě nové autobusové zastávky MHD, každá v jednom směru, které vyřešily problematický přístup cestujících na veřejnou dopravu,“ doplnil místostarosta Miroslav Fabian. Autobusy stejně jako auta či cyklisté budou k terminálu přijíždět po nové silnici s cyklostezkou, která nahradila dosavadní hrbolatou cestu. Její křížení s bíloveckou tratí nově zabezpečila výstražná světla. Parkoviště, čekárnu a odkladiště pro kola nově sledují bezpečnostní kamery.

Podle studéneckého starosty Ladislava Honuska posílí terminál význam městského nádraží, ale především jeho obyvatelům zjednoduší cestování. „Pro město je to velice významná záležitost. Cestujícím přinese terminál lepší dostupnost i informovanost. Řešili jsme problémy s parkováním, to se teď také zlepší. Upraví se příjezdy autobusů a vede sem i cyklostezka,“ shrnul starosta.

Kromě samotného terminálu a příjezdové silnice byla součástí projektu rekonstrukce prostoru před hlavní nádražní budovou a stavba cyklostezky ve Veřovické ulici mezi nádražím a Matiční ulicí. Město za terminál a s ním spojené stavby zaplatilo 21 milionů korun, z toho však dostalo zpět 17,3 milionu korun z evropských fondů.

Vydáno pod