Hřbitovy i zahradnictví se připravují na dušičky. Zbývají dny

Jižní Morava - Blížící se Památka zesnulých každoročně zavede na hřbitovy tisíce pozůstalých. Ti neváhají investovat stovky korun do výzdoby svého hrobu. Ne vždy se ale nákladné dekorace daří uchránit před nájezdy zlodějů. Z velkého zájmu o dušičkovou výzdobu těží především zahradnictví, pro která jsou tyto svátky finanční injekcí před koncem roku.

Do smuteční výzdoby Jihomoravané investují v průměru až pět set korun. „Pro zahradníky je to jeden z vrcholů sezóny a příjemně to zlepší tržby na konci roku. Od zákazníků víme, že se častěji obrací na nás, něž aby si věnce sami vyráběli,“ podotkl majitel zahradnictví František Kopřiva.

Aby dušičková výzdoba vydržela co nejdéle, používají aranžéři především chvojí z Dánska, které je díky tamním klimatickým podmínkám odolnější. Zájem o dekorace na hroby je před oslavou Památky zesnulých velký. Jen v Šebrově na Blanensku prodají v zahradnictví až čtyři tisíce nazdobených věnců.

No comment: Vázání dušičkové výzdoby (zdroj: ČT24)

„Už tři týdny před dušičkami všichni zaměstnanci pracují na vazbách včetně sobot a nedělí. Děláme deset hodin denně a máme i brigádníky,“ popsal předsváteční shon Kopřiva. Originální dekorace ale na pomníku nemusí dlouho nevydržet. Místa posledního odpočinku proto pravidelně obcházejí strážníci, kteří před dušičkami hlídkují i v noci. Některé menší obecní hřbitovy zase sází na fotopasti.

Brněnští strážníci na zítřejší dopoledne plánují na ústředním hřbitově moravské metropole preventivní akci. Dohled nad slavnostně upravenými hroby budou hlídky držet až do konce týdne. „Do kontrol jsou zapojené i naše specializované jednotky. A to například jednotka psovodů nebo speciální jednotka, která má dalekohled na noční vidění,“ dodal mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Strážníci budou na brněnském centrálním hřbitově hlídat až do konce týdne
Zdroj: ČT24/ČT Brno
Vydáno pod