Hejtman Novák o situaci v ČSSD: Odstavení Sobotky je velmi nešťastné

Ostrava - Někteří lidé i organizace sociálních demokratů z Moravskoslezského kraje dávají najevo, že nesouhlasí s odstavením předsedy Bohuslava Sobotky z povolebních jednání o sestavení vlády. Hejtman Moravskoslezského kraje a kandidát na nového krajského předsedu Miroslav Novák patří k nim. Oznámil také, že bude požadovat svolání mimořádného sjezdu strany. Ten by měl teprve reflektovat volební výsledek ČSSD ve sněmovních volbách, které sice strana vyhrála, ale s daleko menším ziskem, než si předsevzala.

„Odstavení Bohuslava Sobotky považuji za velmi nešťastný krok. Omezuje to vyjednávací schopnosti sociální demokracie s ostatními stranami a je to ten nejhorší signál, jaký mohla dát sociální demokracie navenek,“ řekl Novák.

Zdůraznil, že Sobotka byl za předsedu strany zvolen sjezdem. „Byla to vůle sociálních demokratů zastupujících jednotlivé okresy a regiony. Myslím si, že své funkce by mělo nabídnout celé předsednictvo. Jen delegáti sjezdu pak musí rozhodnout, kdo bude ve vedení,“ řekl Novák. Dodal, že už ve středu se sejde krajský výkonný výbor, který se bude povolební situací v Praze zabývat. „Ostravská sociální demokracie požaduje v co nejkratším termínu volební sjezd a věřím, že to potvrdí i kraj,“ doplnil Novák.

Mimořádný sjezd požadují i frýdecko-místečtí sociální demokraté. „Kandidátem na premiéra je dle usnesení srpnového Ústředního výkonného výboru ČSSD jeho předseda. Proto by se měl účastnit jednání o sestavení vlády. Řešení volebního výsledku a přijetí jednotlivých odpovědností doporučujeme řešit na mimořádném sjezdu ČSSD,“ uvádí ve svém prohlášení okresní výkonný výbor frýdecko-místecké ČSSD.

Sociální demokraté sice předčasné parlamentní volby vyhráli, ale zisk dvaceti procent byl podstatně nižší, než očekávali. Novák je přesvědčen, že ČSSD se jako vítěz voleb musí pokusit sestavit vládu. Spolupráci ČSSD s hnutím ANO a KDU-ČSL přitom považuje za jedinou možnou variantu.

Proti vyloučení Bohuslava Sobotky z vyjednávacího týmu ČSSD se už vyslovil také lídr moravskoslezské kandidátky Lubomír Zaorálek nebo senátor Jiří Dienstbier, který označil postup předsednictva za „podpásovku podrazáků“.