Pamětní deska v Lipníku nad Bečvou připomíná válečné oběti

Lipník nad Bečvou – Na radnici v Lipníku nad Bečvou se vrátila pamětní deska, která připomíná oběti 1. i 2. světové války. V předvečer státního svátku ji tam instalovali kameníci. Součástí památníku jsou i prosklené schránky ve tvaru srdce, ve kterých je zemina z Dukly, Sokolova, Zborova nebo koncentračních táborů.

První desku odhalili legionáři už v roce 1934 jako památku na padlé z první světové války. Za okupace ji však nacisté odstranili: „Bronzové části se staly obětí sbírky válečných kovů. Bylo to zrovna v dubnu 1941, proto se v kronice uvádí, že to bylo na počest narozenin Adolfa Hitlera,“ uvedl ředitel archivu v Henčlově Jiří Lapáček. 

Po válce se obyvatelé Lipníku složili na novou desku, která stála 70 tisíc Kčs. Autorem bronzového reliéfu byl akademický sochař Jan Tříska. Po několika desítkách let ji už ale bylo nutné zrekonstruovat.   

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

Na pamětní desce z černého mramoru se lesknou jména 31 místních obětí 2. sv. války, nechybí ani jména tří studentů: Lubomíra Cagaše, jehož jméno dodnes nese zdejší skautský oddíl, a bratrů Ladislava a Miroslava Janálových. Také oni zemřeli v koncentračních táborech. „Velice zajímavý je dopis, který chlapci Janálovi psali svým rodičům z vězení, protože předpokládali, že jejich život končí,“ upozorňuje lipenská kronikářka Jaroslava Musilová.   

V příštím roce chtějí legionáři upravit také další dva významné památníky padlých. A to v nedalekých Drahotuších a Hranicích.