Vedení Přerova usiluje o hotel Strojař

Přerov – Vedení Přerova bude usilovat o koupi hotelu Strojař v centru města. Vojáci, kteří z města odcházejí, po sobě totiž kromě prázdného letiště zanechají i toto ubytovací zařízení, jehož vlastnictví už pro armádu ztratilo smysl. Armáda bude chtít ale s největší pravděpodobností budovu prodat za tržní cenu, na což město nemá dostatek financí.

Už od 70. let nikdo nenazve budovu v centru Přerova jinak než Strojař. Budova sloužila jako startovací byty, jako ubytovací zařízení pro vojáky a ještě loni bylo možné přenocovat zde za sto korun za noc. Budova hotelu, ze které odešli poslední vojáci, je prázdná, uzamčená a hlídá ji bezpečnostní agentura. Ubytovna patří armádě, která má záměr ji prodat tomu, kdo nabídne více peněz. V těchto dnech vzniká posudek a podle odhadů bude cena mnohonásobně vyšší než 18 milionů, které armádě za osmipatrový dům nabízí vedení města. „V minulosti tam byly startovací byty a bylo by dobré to zpátky vrátit do majetku města a zkusit tam ty byty znovu udělat,“ míní náměstek primátora Přerova Michal Zácha (ODS). „Budeme moc rádi, pokud hotel Strojař bude využitý k bohulibým účelům. Na druhou stranu, pokud nám někdo nabídne částku vyšší než město Přerov, tak nemáme důvod mu to neprodat,“ vysvětluje mluvčí Ministerstva obrany Jan Pejšek.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Lidé ve městě se obávají, že objekt koupí podnikavec, který do něj nastěhuje sociálně nepřizpůsobivé občany. Ministerstvo obrany obyvatele Přerova uklidňuje, že pokud o hotel Strojař nikdo neprojeví zájem, půjdou s cenou dolů. Nejdříve totiž budovu bezúplatně nabízeli ostatním složkám státu – dům ale ani zadarmo nikdo nechtěl. „Pan primátor zaslal na Ministerstvo obrany dopis, ve kterém jasně sdělil, že máme eminentní zájem. Právě proto, že by tam mohla vzniknout ubytovna. Ministerstvo odpovědělo, že objekt nelze dát přímo městu, takže je to otázka jednání,“ uvádí náměstek primátora Přerova Michal Zácha (ODS). „Pokud nikdo neprojeví zájem, cenu snížíme v každém kole o 10 až 15 procent, takže se cena může snížit poměrně výrazně,“ dodává mluvčí Ministerstva obrany.

Kdyby se nakonec jiný vážný zájemce objevil, vedení města zvažuje, že hotel Strojař raději koupí samo. I kdyby to znamenalo omezení dalších investic, například oprav některých škol.

Vydáno pod