Jan Pohribný fotografoval Opavu. Nová publikace se jmenuje Dnem i nocí

Opava – Opavou dnem i nocí se mohou procházet čtenáři nové fotografické publikace. Ulice, zákoutí i jedinečné interiéry největšího města ve Slezsku vyfotografoval Jan Pohribný. Grafická úprava knihy připomíná šperk, který ozdobí každou knihovnu.

Když syn grafičky Dagmar Hlubučkové jezdil studovat do zahraničí, hledala pro něj reprezentativní dárek místo obligátní bonboniéry. Zvolila knihu, která ukazuje, v jakém prostředí a v jakém městě syn žije. S fotografem Janem Pohribným jsou přátelé osmnáct let. A přestože znal coby rodilý Pražan Opavu dobře, kvůli knize ji musel několikrát projít znovu. „Hlavně jsem dával na svůj cit a samozřejmě jsem se řídil světlem, které je pro fotografii základní, esenciální,“ vysvětluje fotograf Jan Pohribný.

Nejtěžší bylo vyfotografovat město z ptačí perspektivy. „Z městské věže Hláska je pohled nejkrásnější, protože je takový přehledný a město skutečně charakterizuje,“ tvrdí Jan Pohribný. Interiér opavského Domu umění nafotil v červnu a v září. Nakonec vybral fotografii, kde interiér prozářilo jarní světlo.

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)

U většiny fotografií čekal Jan Pohribný na to správné světlo. Někdy objekty dosvěcoval, jako například bludný balvan ze Skandinávie, kam pravidelně jezdí učit. „Přišlo mi to kongeniální, že na místě, kde já učím, mě vlastně ta severská krajina nějakým způsobem následuje nebo já spíše následuji ji,“ dodává Jan Pohribný.

Kniha fotografií Opavy Dnem i nocí začíná svítáním a končí večerem. Zasazená je do bílého obalu. „Knihu můžete nechat na nočním stolku, otevřít, podívat se, ochutnat, prolistovat a zase zavřít,“ pochvaluje si grafička Dagmar Hlubučková.

Knihou fotografií se Jan Pohribný s Opavou symbolicky loučí. Patnáct let tam působil jako pedagog na Institutu tvůrčí fotografie. Nedávno ze školy odešel.