Policie obstavila majetek společnosti, v níž figuruje starostka Brna-severu

Brno - Protikorupční policie obstavila majetek developerské a realitní společnosti New BTS, která je spojená se starostkou Brna-severu Sabinou Tomíškovou (ODS). Firma se před šesti lety odpojila od společnosti Bytasen, která nechvalně proslula ve stejnojmenné kauze. Podle policistů totiž firma kvůli nevýhodným smlouvám odčerpala z městského účtu desítky milionů korun. Státní zástupce proto obvinil celé bývalé vedení Brna-severu.

Celý případ začal před třemi lety, kdy tehdejší starosta městské části Brno-sever Leo Venclík (ODS) pojal podezření, že firma Bytasen, spravující bytový fond, připravila radnici o desítky milionů korun. Nechal si proto vypracovat ekonomický a právní audit, který ukázal, že společnost Bytasen z městské kasy odčerpala desítky milionů korun a neoprávněně si vyfakturovala například náklady na úklid chodníků, domů, práci domovníka či právní služby.

Dřívější starosta proto na společnost Bytasen okamžitě podal trestní oznámení. Policisté při vyšetřování zjistili, že firma si mohla veřejné peníze téměř svévolně odčerpávat díky nadstandardním smluvním vztahům, které vyplývaly z nevýhodných smluv, které s ní radnice uzavřela. Trestní stíhání se tak nakonec obrátilo proti bývalým radním, kteří smlouvu s Bytasenem uzavřeli.

„Zatímco v rámci původního prověřování byla poškozenou městská část, tak nyní je vedeno trestní stíhání naopak proti tehdejším radním městské části, kteří se společností Bytasen uzavřeli tak nevýhodné smlouvy,“ vysvětlil začátkem roku mluvčí Městského státního zastupitelství v Brně Jan Petrásek. Radní čelí obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Radnice městské části Brno-sever
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Vyšetřovatelé začali stíhat kompletní bývalé vedení radnice Brna-severu z let 1998 až 2002. Z jedenácti tehdejších radních se obvinění dočkalo jen devět, dva totiž mezitím zemřeli. Stíhání se ze zdravotních důvodů vyhnul také Pavel Lukl (ODS). Ostatní kolektivní vinu za nevýhodné smlouvy odmítají, hájí se tím, že nemohou být stíháni za to, jak hlasovali. Smlouvy s Bytasenem navíc kontrolovali právníci a prošly rukama i dalších úředníků.

„Pokud vím, tak je to jediný případ v historii České republiky, kdy jsou zastupitelé stíháni za hlasování,“ prohlásil v lednu jeden z obviněných Ivan Svoboda (ODS), který jako jediný stále zůstává na radnici Brna-severu v pozici místostarosty.

Státní zástupci, kteří případ projednávali, se ale nedokázali shodnout, zda spolu s bývalými radními obvinit i vedení společnosti Bytasen. Zatímco Městské státní zastupitelství v Brně trvá na tom, aby byla trestně stíhána i samotná firma, krajské státní zastupitelství chtělo společnost viny zprostit s tím, že šlo pouze o výhodný, leč legitimní právní vztah mezi firmou a městskou částí.

Bývalý starosta Leo Venclík (ODS)
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Státní zastupitelství nakonec stíhání na firmu Bytasen nerozšířilo. „V tzv. kauze Bytasen nebyl nijak rozšířen okruh stíhaných osob, tedy ani o fyzické osoby či právnické osoby. V současné době je vedeno vyšetřování, které by mělo být meritorně ukončeno do konce listopadu 2013,“ uvedla dozorující státní zástupkyně Soňa Bednářová.

Už před šesti lety se z diskutované bytové společnosti Bytasen oddělila nová firma New BTS, ve které v pozici místopředsedkyně figuruje stávající starostka Brna-severu. Právě této společnosti policisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality aktuálně obstavili spravovaný majetek. Úřední zaplombování tak potkalo nemovitosti v Židenicích, Husovicích, Černých polích nebo v ulici Trnité. „Zdůvodnění je to, že manipulací s nemovitostmi by mohlo dojít k majetkovému úniku,“ připustila starostka Tomíšková.

O společnosti New BTS

Realitní firma New BTS se v roce 2007 oddělila od původní společnosti Bytasen. Místopředsedkyní představenstva New BTS je Sabina Tomíšková, starostka městské části Brno-sever a bývalá jednatelka Bytasenu, který spravoval tamní bytový fond. Obě společnosti také pojí jméno Josefa Bauera, který byl ve firmě Bytasen rovněž jednatelem, zatímco v New BTS figuruje coby předseda představenstva.

Kromě vzájemného personálního propojení, přešla na firmu New BTS i část původního majetku Bytasenu. Obě společnosti mají hlavní sídlo na adrese Kotěrova 1b.

Důvodem odštěpení firmy New BTS byl zájem nadnárodní společnosti o nákup části společnosti Bytasen, která se věnovala správcovské činnosti. K odkupu ale nakonec nedošlo.

Bývalá starostka Brna-severu Sabina Tomíšková
Zdroj: ČT24/ČT Brno

„Je velmi nepříjemné, že po více než třech letech kauza stále není u konce,“ vyjádřila své pocity Sabina Tomíšková, která první pochybení vidí už v samotných auditech z roku 2010. Celý spor označila za politický boj spolustraníků, který vznikl tím, že bývalého starostu Lea Venclíka před lety odmítla dát na kandidátku. I dnes si myslí, že kauza Bytasenu ji má zdiskreditovat při dalších komunálních volbách. „V případě, kdy se podezření ukážou jako skutečná, tak na svoji funkci rezignuji,“ přislíbila Tomíšková.

Vydáno pod