První můstek olympijského vítěze Jiřího Rašky zchátral, začalo bourání

Beskydy – V Beskydech bourají skokanský můstek, na kterém začínal svou kariéru pozdější olympijský vítěz Jiří Raška. Sportovní areál u Pusteven přes 20 let chátral. Teď jej kvůli bezpečnosti dělníci rozebírají.

Tam, kde nyní dělníci rozebírají zbytky ocelové věže, se před desítkami let zrodila legenda českých skokanů na lyžích Jiří Raška. „Jirka tady poprvé na tomto můstku mohl startovat v roce 1951 nebo 1952. To mu bylo 10, 11 let,“ vzpomíná projektant můstku a člen skokanského oddílu Jiří Sedláček.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Ke světové špičce mezi skokany na lyžích patřil Jiří Raška téměř 15 let. Získal olympijské zlato a stříbro v Grenoblu v roce 1968. V té době jeho první můstek chátral poprvé. Sportovci jej opravili sami, nyní ho rozebírají. „Byl strašně zchátralý, už se na něm nějakých 15, 17 let neskákalo. A dá se říct, že to bylo i nebezpečné, mohlo se tam stát něco nepříjemného,“ vysvětluje předseda skokanského oddílu TJ Frenštát pod Radhoštěm Roman Klíma. Ke zbourání můstku vyzval skokanský oddíl stavební úřad. Sportovci už ani neprodloužili nájem se státními lesy, kterým patří pozemky.

Poslední zbytky ocelové konstrukce můstku zmizí do konce týdne. Jméno Jiřího Rašky teď nese skokanský areál v jeho rodném Frenštátě pod Radhoštěm. Sportovci jej takto pojmenovali po loňské smrti slavného olympijského vítěze.