Jihlava a Zbrojovka postoupily do čtvrtfinále fotbalového poháru

Brno - Fotbalisté Jihlavy a Brna zkompletovali postup do jarního čtvrtfinále Poháru České pošty. Jihlavě stačila bezbranková domácí remíza s Olomoucí, na jejíž půdě tým z Vysočiny v prvním vzájemném utkání vyhrál vysoko 4:0. Olomouc, vítěz soutěže z minulého roku, tak v soutěži končí. Brno jde dál poté, co v dnešní odvetě porazilo druholigový Žižkov také 4:0 a vrátilo soupeři prohru 0:1 z úvodního klání. Jihomoravané rozhodli třemi trefami po změně stran.

Duel Jihlavy s Olomoucí mnoho vzruchu nenabídl. V chladném počasí mohl poprvé rozjásat necelou tisícovku příznivců domácího týmu Jungr, ale jeho střelu z hranice velkého vápna dokázali olomoučtí obránci tečovat na roh. Jihlavský brankář Hanuš, který zastoupil veterána Blažka, si první vážnější zákrok připsal po dvaceti minutách hry. Nejprve Schulmeisterův střelecký pokus z dvaceti metrů vyrazil na roh, následně musel zlikvidovat Faltovu ránu po Javůrkově centru od rohového praporku.

Olomouc si šanci vytvořila i po poločase, když Schulmeisterovu akci musel na poslední chvíli zastavit skluzem Jánoš. Na druhé straně se málem prosadil Teplý po centru Jungra. Sigma měla v závěru zápasu navrch: po chybě domácího beka Marka se ve slibné šanci ocitl Falta, jehož střelu vyrazil Hanuš. Sigma se už k vítězné brance nedostala a v pohárovém dvojzápase tak s Jihlavou vyšla střelecky naprázdno. V ligové soutěži přitom Hanáci poslední dva vzájemné zápasy dokázali vyhrát.

„Bohužel přes pohár se nám do Evropy postoupit nepodařilo, i když jsme to chtěli. Teď se musíme soustředit na ligu a sbírat body tam. Škoda, že jsme nedali vedoucí gól, který by nám možná dal křídla,“ řekl trenér Olomouce Martin Kotůlek. Kouč Jihlavy František Komňacký s výkonem v odvetě moc spokojený nebyl. „Karty byly rozdány už po prvním zápase. Věděli jsme, že k postupu nemusíme nutně vyhrát. Na můj vkus ale hráči přenechali iniciativu soupeři,“ uvedl Komňacký.

Vysočina Jihlava - Sigma Olomouc 0:0

Rozhodčí: Pechanec - Pospíšil, Fišer. Diváci: 980. První zápas 4:0, postoupila Jihlava.

Jihlava: Hanuš - Mikula, Krejčí, Karlík, Marek - Jánoš, Koloušek (78. Přeučil) - Masopust (33. Teplý), Jungr, Kliment - Harba (69. Kučera). Trenér: Komňacký.

Olomouc: Zlámal - Vidlička, Šindelář (67. Houska), Škerle, Svozil - Karaš, Wijlaars - Schulmeister (67. Navrátil), Falta, Javůrek (74. Varadi) - Lietava. Trenér: Kotůlek.

Brňané se po prohře 0:1 v prvním duelu na Žižkově ani v domácí odvetě dlouho nedokázali střelecky prosadit. Naopak po hrubé chybě mohli inkasovat, bývalý hráč Zbrojovky Michal Škoda ale trefil pouze tyč. Zbrojovka se prosadila teprve v závěru poločasu, kdy Lutonský překonal brankáře Boháče přesnou střelou do horního růžku.

Po změně stran kouč Brna Václav Kotal poslal na trávník i tradičního tvůrce hry Zavadila. Výkon Brňanů se zejména ve středu pole výrazně zlepšil, což se odrazilo i na změně skóre. V 52. minutě vrátil pohotově míč do sítě Kroupa. Po druhém inkasovaném gólu Žižkov odpadl. Po necelé hodině hry obránce Janotka přihrál Fischerovi, který přidal třetí branku, a střelecký účet uzavřel v 78. minutě brankou z penalty Glaser.

Sestřih osmifinálových odvet poháru Jihlava - Olomouc a Brno - Žizkov (zdroj: ČT24)

„V prvním poločase bylo znát, že nasazení hráči nejsou tak sehraní,“ uvedl po utkání trenér Kotal, který dal v sestavě příležitost několika hráčům širšího kádru. „Možná na nás trochu dolehla nervozita, protože pohárová matematika byla jasná. Přečkali jsme Škodovu šanci, první vstřelený gól nám pomohl. Po změně stran už jsme byli lepším celkem. K tomu pomohlo i nasazení Pavla Zavadila, který dal našim akcím potřebnou myšlenku,“ dodal Kotal.

Zbrojovka Brno - Viktoria Žižkov 4:0 (1:0)

Branky: 40. Lutonský, 52. Kroupa, 59. Fischer, 78. z pen. Glaser. Rozhodčí: Mikel - Dobrovolný, Antoníček. První zápas: 0:1, postoupilo Brno.

Sestava Brna: Doležal - Janotka, Avdič, Pernica, Buchta (46. Zavadil) - Glaser, Fischer, Lutonský (82. Skalák), Hyčka - Markovič (76. Pašek), Kroupa. Trenér: Kotal.

Vydáno pod