Zájem o „profesi“ náhradní babičky roste

Brno - Stále více jihomoravských rodin touží po náhradní babičce, která by zaneprázdněným rodičům pomohla s výchovou dětí. Osamělé ženy, které si chtějí ještě přivydělat, se proto stávají alespoň dočasnou výpomocí. O projekt náhradní babičky, který v Brně funguje už rok, je velký zájem: z původních pěti jich nyní v Brně funguje asi devadesát.

Důchodkyně Marie Široká miluje hudbu. V novém projektu se proto dala dohromady s hudebně zaměřenou rodinou. „Oba jsme koncertní umělci, takže máme plná odpoledne i večery. I když máme své vlastní babičky, tak se nám hodí každá další,“ s úsměvem přiznal houslista Jiří Jahoda, který s manželkou vychovává tři děti.

Vypomáhat cizí rodině Marii Široké nevadí. „Moje vnoučata jsou už velká a chyběly mi malé děti. Berou mě skoro jako člena rodiny, je to úžasný vztah. Přináší mi to radost,“ popsala své důvody pro novou profesi náhradní babičky seniorka. S novou rodinou má spoustu společných zájmů a pochvaluje si i vzájemné neformální vztahy.

Jedna náhradní babička může docházet i do dvou rodin
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Poptávka po hlídání je dvakrát vyšší než nabídka

„Než začal projekt, tak jsme měli asi pět babiček, nyní jich máme devadesát. Větší zájem je ze strany rodiny, ten je až dvojnásobný,“ odhadla Gabriela Vybíralová z brněnského Centra pro rodinu a sociální péči, které nad projektem náhradních babiček drží záštitu. Ačkoliv se jim podařilo získat hlídání i pro rodinu z Třebíče, většina babiček našla budoucí adoptivní vnoučata v Brně. Jedna hlídací babička přitom může docházet i do dvou rodin.

S nápadem na spojení zralých žen a vytížených rodin přišli v sousedním Rakousku. Jako první jej ale v republice nabídl brněnský projekt Trojlístek. Snaží se tak o lepší mezigenerační vztahy a zaneprázdnění rodiče díky němu získají potřebnou výpomoc. Seniorky si zase mohou prací přivydělat. Doporučená mzda pro náhradní babičku je padesát korun na hodinu. „Jak si to ale rodina finančně s babičkou domluví, to už je značně individuální,“ uvedla Vybíralová. Rodiny, které mají o pomoc zájem, přitom nemusí platit žádný vstupní poplatek.

Projekt náhradních babiček popisuje Gabriela Vybíralová (zdroj: ČT24)

Hlídání a výchova, nikoliv vaření a úklid

Adoptivní babička nebude v nové rodině vařit či uklízet, jejím úkolem je například vyzvednout děti ze školky, pomoci jim při učení, nebo si s nimi hrát. Pro rodiny, které už prarodiče nemají, nebo žijí příliš daleko, je služba hlídacích babiček vítanou pomocí.

Pokud se dáma nad padesát let rozhodne pomáhat v takové rodině, musí nejprve vyplnit krátký dotazník a projít osobním pohovorem. V podmínkách rovněž je, aby se s rodinou stýkala minimálně jednou týdně. Pracovníci Trojlístku jí pak najdou vhodnou rodinu nejen podle místa bydliště, ale také například podle společných zájmů.

Trojlístek nabízí pro rodiny a jejich náhradní babičky i řadu doprovodných programů. Společně se tak mohou vydat na výlet, nebo navštěvovat různé kurzy či tvořivé dílny. Projekt babiček na hlídání podporuje také Evropská unie, jejíž finance budou Trojlístku pomáhat ještě rok.

Vydáno pod