Zprostředkovatel v OKD neuspěl, o stávce se rozhodne příští týden

Ostrava – Vedení těžební společnosti OKD odmítlo návrh kolektivní smlouvy, který podal zprostředkovatel. Místo toho předložil management svoje vlastní znění. Samotní horníci budou o návrhu zprostředkovatele hlasovat příští týden a podle odborového předáka Jaromíra Pytlíka zároveň rozhodnou i o tom, zda vstoupí do stávky.

Vyjednávání mezi odboráři a vedením těžební společnosti o nové „velké“ kolektivní smlouvě trvá už více než rok. Měla by platit pět let od roku 2014 do roku 2018. Jelikož se odbory a management nemůžou na textu smlouvy dlouhodobě shodnout, vstoupil do vyjednávání zprostředkovatel.

Jednání se začala protahovat zvláště poté, co firma kvůli špatným hospodářským výsledkům začala zavádět úsporná opatření. Mimo jiné plánuje i uzavření ztrátového dolu Paskov na konci příštího roku. Od poloviny října jsou proto horníci ve stávkové pohotovosti.

Podle mluvčího OKD Marka Síbrta návrh zaměstnavatele počítá se zachováním výše tarifní složky mzdy a zároveň zaměstnancům nabízí až čtyři procenta navíc za plnění plánu v oblasti objemu těžby a bezpečnosti práce. „Třináctý a čtrnáctý plat bude nahrazen podílem zaměstnanců na hospodářském výsledku společnosti,“ uvedl Síbrt.

Právě zrušení 13. a 14. platů, tedy přídavků na dovolenou a Vánoce, ale bylo odborářům trnem v oku nejvíc. Obávají se totiž, že by to výrazně snížilo příjmy zaměstnanců. Byl to také jeden z hlavních důvodů, kvůli nimž horníci v září demonstrovali v ostravských ulicích. Se zrušením dvou platů navíc nicméně počítal i návrh zprostředkovatele, který chtěl horníkům zvýšit tarifní mzdy o tři procenta.

Rozhovor s Markem Síbrtem a Jaromírem Pytlíkem (zdroj: ČT24)

Předák odborů Jaromír Pytlík zhodnotil působení zprostředkovatele jako neúspěšné. Od pondělí 4. listopadu se tak zaměstnanci OKD začnou v referendu vyjadřovat k novému návrhu, který podal jejich zaměstnavatel. „Pokud s tím nebudou souhlasit, podepíšou v souladu se zákonem o kolektivním vyjednávání souhlas se stávkou ve sporu o uzavření kolektivní smlouvy,“ vysvětlil Pytlík.

Dodal přitom, že pokud by se horníci v referendu vyjádřili pro stávku, ještě by automaticky neznamenalo, že k ní opravdu dojde. „Neznamená to hned stávku, ale že zaměstnanci s tím nejsou spokojeni a jsou ochotni do stávky jít. To může být prostor pro další vyjednávání. Ale taky pro stávku,“ nechal se slyšet odborový předák.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nový návrh zaměstnavatele Pytlík odmítl komentovat s tím, že nechce před referendem ovlivňovat zaměstnance. O stávce přitom horníci v OKD rozhodovali už loni, když se odboráři nemohli s vedením firmy shodnout na nárůstu mezd. K referendu tehdy přišlo málo lidí, a tak odboráři nakonec přijali návrh zprostředkovatele.

Generální ředitel OKD Ján Fabián uvedl v letáku, který firma rozdává zaměstnancům, že návrh je v kontextu situace na trhu vstřícný. „Situace na světovém trhu s uhlím je nejhorší za několik desítek let. Mimořádně tvrdě dopadla i na OKD. Je nezbytně nutné na ni reagovat, abychom ji ustáli a přežili,“ vzkázal Fabián zaměstnancům.

Vydáno pod