Někteří lidé z Třebové na kanalizaci stále čekají

Moravská Třebová - Okrajové čtvrtě Moravské Třebové se konečně dočkají vlastní kanalizace. Kvůli více než rok trvajícím tahanicím měli jejich obyvatelé zbytečně rozkopané ulice. Čtvrtě přitom leží nedaleko centra. Práce za 254 milionů korun by měly být hotové v srpnu příštího roku.

Oranžovým domem uprostřed čtvrtě Udánky se jednou za půl roku rozlije zápach. To když musí Antonín Matys otevřít jímku a její obsah nechat odvézt fekálním vozem. Bydlí v jedné ze tří částí Moravské Třebové, kde město doposud s výstavbou kanalizace otálelo. „Je to strašné. Musí natahovat hadici přímo z ulice - to je kus, jsou problémy, půlku toho vylijou,“ stěžoval si Matys.

V městské části Udánky je 125 domácností, v části Sušice je dalších 50 nových přípojek a do třetice v Boršově 250 přípojek. Celkem 417 domácností v Třebové ještě stále čeká na kanalizaci. Stavět se začalo až teď, s víc než ročním zpožděním. 

Za zpoždění částečně může špatné podloží

„Už to mohlo dávno být. Mělo to být už loni a pořád mají nějaké problémy,“ řekl Matys. „Ještě se to má překopávat, ale zatím je to pozastavené,“ dodal jeden z jeho sousedů Pavel Lujka. 

Za dlouhé čekání můžou hlavně dva problémy - špatné podloží a komplikované výběrové řízení. V prvním případě stavařům znesnadňoval práci sypký písek. V druhém čekání na kanalizaci prodloužila firma, která vyhrála výběrové řízení. Od projektu totiž nakonec odstoupila.

Moravská Třebová má problémy s kanalizací (zdroj: ČT24)

„Výkopové činnosti nám odhalily problém, o kterém se dřív nevědělo. Proto jsme rozhodli o vyjmutí z projektu a museli jsme na tyto dvě záležitosti vyhlásit nové výběrové řízení,“ potvrdil starosta Moravské Třebové Miloš Izák (ČSSD). 

Obyvatele okrajových čtvrtí Moravské Třebové trápí také chybějící plyn. Toho se ale podle starosty jen tak nedočkají. Dřív o něj totiž neměli zájem a teď už na něj město nemá peníze.