V ostravské městské nemocnici zkrátili čekací doby na operace

Ostrava – V ostravské městské nemocnici výrazně zkrátili čekací dobu na operaci. Místo čtyř let čekání na nový kloub tak pacienti čekají třeba jen několik týdnů. Nemocnici pomohl jednoduchý úřednický trik – sestry tamní ortopedie prověřily několikatisícový seznam čekatelů na operaci a zjistily, že opravdový zájem má jen několik set pacientů.

V ostravské městské nemocnici se jako v jediné nemocnici v zemi rozhodli, že zjistí, zda o nový kloub mají opravdu zájem všichni, kteří figurují v pořadníku. Tým sester absolvoval v uplynulém roce čtyři a půl tisíce telefonátů, které měly zájem pacientů ověřit. „Na našem oddělení byla loni čekací doba zhruba čtyři roky,“ uvádí primář ortopedie Městské nemocnice Ostrava Michal Mačák.

Reportáž Ivy Piskalové (zdroj: ČT24)

Mnoho čekatelů už bylo po operaci, kterou absolvovali jinde. Nic totiž nezakazuje lidem zapsat se do pořadníku hned v několika nemocnicích. V Moravskoslezském kraji je momentálně devět nemocnic, ve kterých mění kolenní a kyčelní kloub. Nejdéle, dva a půl roku, čekají pacienti v ostravské fakultní nemocnici. „Od začátku roku platí nařízení vlády, které stanovuje maximální čekací doby. U tohoto zákroku je to maximálně 52 týdnů,“ informuje mluvčí Ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová.

Fakultní nemocnice Ostrava není jediná, která čekací dobu nedodržuje. Podobně jsou na tom třeba nemocnice v Českých Budějovicích nebo v Klatovech. Nejkratší dobu, dva měsíce, uvádí pražská Nemocnice Na Homolce a Nemocnice v Semilech. 

Vydáno pod