Na silnicích hrozí střety se zvěří

Olomoucko – Stovky tisíc kusů zvěře zahyne každý rok pod koly aut. Vyplývá to ze statistik BESIPu. Za posledních 10 let zemřelo po střetu se zvěří na českých silnicích 30 lidí. Právě říjen a listopad patří podle odborníků k nejkritičtějším měsícům. Policisté tyto případy řeší téměř každý den, ne všichni řidiči však tyto události nahlásí a mysliveckým sdružením tak vznikají mnohatisícové škody.

Policisté na Olomoucku řeší srážky se zvěří několikrát týdně. Podle myslivců může za zvýšený pohyb zvěře v blízkosti silnic páření. Svou roli prý hraje i lákavá potrava na polích. Velká stáda srn se v těchto dnech pohybují třeba i okolo Opatovic a Býškovic na Přerovsku. „Jde o hlavní tah Ostrava – Zlín, aut se tu pohybuje moc a střety se zvěří jsou tu na každodenním programu,“ uvádí Emil Skácel z Mysliveckhoé sdružení Býškovice. „Pokud zvěř není rozbitá na maděru, tak si ji každý odveze sám. Kamiony to neřeší vůbec,“ dodává Jiří Šenk z Mysliveckého sdružení Opatovice. „Takový řidič se vystavuje postihu za krádež nebo přestupku proti majetku,“ informuje tisková mluvčí Krajského policejního ředitelství Olomouc Irena Urbánková.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

Doporučení odborníků, jak se mezi poli a lesy cítit bezpečněji, zní: předvídat, předvídat a zase předvídat. „Srážka se zvěří je devastující nehoda. Při rychlosti50 km/hse dá předpokláda,t že to bude stejné jako při srážce s chodci. Tzn., že zvíře skončí na kapotě, případně na čelním skle. Pokud se jedná o vyšší rychlosti, tak tam už může střet skončit průnikem zvěře čelním sklem dovnitř vozu,“ vysvětluje krajský koordinátor BESIPu Miroslav Charouz. Česká pojišťovna ročně eviduje na tři tisíce podobných událostí, riziko řeší standardně přes běžné sjednané připojištění. Zájem o tuto formu připojištění je, podle mluvčího České pojišťovny Jana Marka, velký.

Odborníci upozorňují, že ke srážce se zvířetem může dojít v kteroukoliv denní dobu. Se stádem srn se mohou řidiči setkat nejen na cestách v okolí lesů a polí, ale i například na kraji obce.