José Cura míří do Česka, zazpívá se slovenskou pěvkyní

Ostrava – Operní hvězda José Cura se příští rok chystá do Česka. Svůj jediný koncert odehraje Argentinec v Ostravě 15. března v ČEZ Aréně. Jednoho z nejlepších tenoristů současnosti doprovodí pětasedmdesátičlenný orchestr opery Jihočeského divadla pod vedením dirigenta Maria De Rose.

V Ostravě Curu doprovodí mladá slovenská operní pěvkyně Linda Ballová. Tu si ostatně umělec sám vyžádal, protože stejně jako on strhává Slovenka výjimečným dramatickým projevem. Milovníci opery její tvář možná znají z kusů uváděných Slovenským národním divadlem či Národním divadlem moravskoslezským.

Zahraniční pěvec je v Česku pravidelným návštěvníkem. Proslul především originálními interpretacemi hrdinů italských a francouzských oper a inovativními koncerty. Na nich se totiž často představuje v netradiční roli – třeba osobně diriguje orchestr, během některých skladeb u toho dokonce stíhá i zpívat.

Ačkoliv začal Cura s profesionálním zpěvem lehce před třicítkou, dnes patří mezi stálice operních domů po celém světě. Ovládá hru na kytaru, vystudoval klavír, skladbu i výše zmíněné dirigování.