Nora je intimní drama o odcizení muže a ženy

Brno – Žijí sice spolu, ale každý ve svém vlastním světě. Příběh Nory Helmerové a jejího muže je komorním dramatem o páru, kterému se kvůli vzájemnému odcizení rozpadne vztah. Přelomovým dílem Henrika Ibsena brněnské divadlo Reduta zahájilo týdenní festival malých činoher Redfest.

Torvald Helmer žije svou prací úspěšného bankéře, zatímco jeho žena Nora žije v jeho stínu, uvězněná v roli manželky a matky. „Je to příběh o odcizení dvou lidí. My jsme se snažili zjistit, v čem je to odcizení, protože se týká jen jich dvou, nikdo další do něj nevstupuje,“ popsal režisér Rastislav Ballek.

Aby se Nora osvobodila od konvencí a očekávání, která na ni manžel i společnost klade, rozhodne se od muže odejít. Jedině tak získá vytouženou svobodu. „Její odchod je nejsilnějším momentem hry. V tu chvíli říká manželka manželovi, že už ho nemiluje a že odchází. Umíme si asi představit, jak se cítí ten, který si to vyslechne,“ dodal Ballek. I proto je drama, které napsal Henrik Ibsen už v roce 1879, stále aktuální. V klasickém pojetí Ibsenovy hry se diváci dozvídají, co se stalo dál s Norou. Režisér Ballek dal naopak prostor pocitům Torvalda Helmera.

Herec Petr Halberstadt o roli Torvalda Helmera

„Je to chlapík, kterému ujíždí vlak, rozpadá se mu rodina, rozpadá se mu vztah i svět. Vůbec netuší proč a neuvědomuje si, že tím důvodem může být i on sám.“

NO COMMENT: Ukázka z představení Nora v Redutě (zdroj: ČT24)

V komorním dramatu se na scéně objevují jen dva herci - Eva Novotná a Petr Halberstadt. „Myslím si, že si se dvěma herci vystačíme, protože jsme přišli na to, že všechny ostatní postavy jsou spíše zástupné. My jsme chtěli nechat vyprávět dvě hlavní postavy, manžele, kterým se rozpadá manželství a rodina. Myslím si, že si to na jevišti vyříkali,“ dodal dramaturg Martin Kubran.

Redfest - týden nabitý divadlem

Představením divadlo Reduta zahájilo týdenní festival malých činoher Redfest. Během sedmi dnů se brněnskému publiku představí brněnské i pražské soubory.

Program Redfestu i s podrobnými informacemi k jednotlivým inscenacím je dostupná na webu divadla Reduta.

Činoherní klub uvede v režii Martina Čičváka inscenaci Klíčovou dírkou, Divadlo v Dlouhé uvede další Ibsenovo drama Eyolfek a Divadlo Na zábradlí přijíždí s adaptací Čechovova Višňového sadu. Nabitý program uzavře Divadlo Hrdinů se satirou Vladimira Sorokina Den opričníka. V představení exceluje herec Karel Dobrý, výkon mu dokonce vynesl označení Sukces měsíce v Divadelních novinách. Sedmý ročník Redfestu končí 7. listopadu.