Brno si doma poradilo s Vítkovicemi

Brno - Hokejisté Komety Brno porazili v 17. kole extraligy Vítkovice 5:1. O vítězství rozhodla Kometa v polovině zápasu, kdy v rozmezí 16 sekund vstřelila dvě branky a další dva rychlé góly přidala v závěrečné třetině. Vítkovice prohrály po čtyřech vítězstvích na ledě soupeřů a v Brně už čtyři roky nevyhrály.

Do sestavy Komety se vrátili uzdravení střední útočníci Čermák a Koreis, jejichž přítomnost dodala týmu herní pohodu. Ovšem v úvodních minutách se Vítkovice povzbuzené předcházející úspěšnou sérií na ledě soupeřů pustily s vervou do svého soupeře. Brňané si drželi čisté konto jen díky brankáři Čiliakovi a také nepřesné koncovce soupeře.

Z tlaku protivníka se postupně ale Kometa dostala, postupně srovnala krok a rychle převzala režii hry. V 9. minutě Tomáš Svoboda poprvé překonal mladého brankáře Dolejše. Ve druhé třetině se dostali Brňané do drtivého tlaku, ke kterému jim pomohlo postupně pět přesilovek za sebou. V prvních dvou početních výhodách se svěřenci kouče Kýhose hledali, jejich kombinace skřípala a jen s obtížemi se dostávali k zakončení.

Až při vyloučení Svačiny Brňané zužitkovali v polovině zápasu po tvrdé střele obránce Kováčika přesilovku. O pouhých 16 sekund později přidal Němec třetí branku domácího týmu. V tu chvíli nevěděli vítkovičtí hokejisté, kam dřív skočit. Trenér Oremus si proto vzal oddechový čas. I když se průběh zápasu příliš nezměnil, zlepšili hosté alespoň hru v defenzivě. Teprve v závěru druhé třetiny Vítkovice srovnaly krok a ve 37. minutě Svačina poprvé překonal brankáře Čiliaka.

Závěrečnou část zápasu poznamenala nervozita a častá vyloučení. Vítkovicím se naskytlo několik možností ke korekci výsledku. Brňané se ale i v početním oslabení ubránili a naopak dalšími góly Kuboše a Němce v rozmezí 36 sekund potvrdili své jednoznačné vítězství.

Sestřih a ohlasy utkání Brno - Vítkovice (zdroj: ČT24)

HC Kometa Brno - HC Vítkovice Steel 5:1 (1:0, 2:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 9. T. Svoboda (Jakub Svoboda), 30. Kováčik (H. Zohorna, Čermák), 30. Němec (J. Káňa II, Kuboš), 51. Kuboš (Žižka, Němec), 52. Koreis (Kováčik) - 37. Svačina (Sloboda, Kudělka). Rozhodčí: Hradil, Polák - Jindra, Skopal. Vyloučení: 8:8, navíc Čermák - Strapáč oba 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 7 200 (vyprodáno).

Brno: Čiliak - Dujsík, Jan Hanzlík, Kováčik, Kempný, Kuboš, Žižka - H. Zohorna, Čermák, Jakub Svoboda - T. Svoboda, Němec, J. Káňa II - Dočekal, J. Hruška, Burian - Mrázek, Koreis, Holec. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.

Vítkovice: Dolejš - M. Hruška, Barinka, Sloboda, L. Kovář, Štencel, Kudělka, Dudáš, Bail - J. Káňa, Burger, Húževka - Huna, Roman, Svačina - Strapáč, M. Hlinka, Szturc - Vandas, Valčák, Kolouch. Trenéři: Oremus a Šimíček.

Martin Pešout (Brno): „V úvodu jsme se pomaleji rozjížděli, ale myslím si, že po vstřelení první branky jsme se uvolnili. Ve druhé třetině jsme mohli dát branek ještě více, ale bohužel jsme šance neproměnili. Naopak soupeř vstřelil první branku a vrátil se do zápasu. Potom jsme po zbytečných faulech hráli čtyři minuty v oslabení, Vítkovice měly ještě další početní výhodu při hře čtyři na tři. Pokud by daly za stavu 3:1 kontaktní branku, tak bychom měli problémy. Jsme rádi, že jsme se v oslabení ubránili. Podobných chyb se musíme vyvarovat. Chci pochválit tým za výborný výkon.“

Peter Oremus (Vítkovice): „Úvod zápasu byl z naší strany dobrý, měli jsme v naší hře pohyb. O výsledku rozhodla druhá třetina, ve které jsme byli pětkrát vyloučení, hra v oslabení nás stála hodně sil. Brno dalo dva rychlé góly. Za stavu 3:1 jsme vysokou nedisciplinovaností našeho hráče, který se dal vyloučit v okamžiku, kdy jsme byli v tlaku, přišli o možnost zvratu. To rozhodlo a Kometa vyhrála zaslouženě. V závěru už měla utkání pod kontrolou. Dnes se málo hráčů v našem týmu chtělo porvat o lepší výsledek.“

Vydáno pod