Brněnská zoo získala dotace na tři nové expozice

Brno - Do příští turistické sezóny vstoupí brněnská zoologická zahrada se třemi novými lákadly. Zoo získala evropské dotace na vybudování africké vesnice a vytvoření australské a kanadské expozice. Proměna, která bude stát 50 až 60 milionů korun, má být hotová už příští rok v květnu.

Hlavní vlnu návštěvníků vystřídali v brněnské zoo stavbyvedoucí a dělníci. Pracují na třech nových projektech, na které zoologická zahrada získala dotace z Evropské unie. Během následujících měsíců v zoo vyroste i africká vesnice. „Zlepšíme prostředí pro návštěvníky tak, aby se podívali do Afriky. Připravujeme k tomu také výběh pro lvy a do budoucna i pro hrochy,“ prozradil ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Nový domov čeká taky na zvířata, která pochází z Austrálie. „Australský výběh bude výjimečný tím, že se lidé budou moct procházet přímo mezi klokany. Uvidíme, jak to bude fungovat u nás, ale ve světě je to celkem úspěšné,“ přiblížil Hovorka. Posledním projektem, na který zoo získala finance, je dokončení expozice kanadské krajiny. Stavět se začala už v roce 2004. „K bobrům a vlkům ještě přijdou urzoni a bělohlaví orli se skunky,“ prozradil ředitel zoo.

Ředitel zoo Martin Hovorka o investicích (zdroj: ČT24)

Stavební práce by neměly nijak zásadně ovlivnit chod zahrady, pro návštěvníky jsou připraveny alternativní prohlídkové trasy. Na výlet do Afriky, Austrálie a Kanady se budou moct vydat už příští rok na jaře. „Na hlavní turistickou sezónu je dobré mít zahradu v pořádku,“ dodal ředitel zoo.

Do nového půjdou i lední medvědi

Zatímco lední medvěd Umca už se v novém bazénu koupe, jeho partnerka Cora s medvíďaty Nanukem a Kometou si musí na rekonstrukci svého pavilonu ještě počkat. Brněnská zoo ji plánuje na příští rok. Největší změnou v hlavním výběhu arktických šelem bude zvětšení a prohloubení bazénu. Stávající, jež byl vybudován v 60. letech minulého století, je pro koupání medvědů příliš mělký.

Nutné je také zrenovovat stěny expozice s kresbami imitujícími zemi věčného ledu. Ty jsou na mnoha místech špinavé a pokrývá je mech. „Vyčistíme je a naneseme na ně speciální povrch, který je ochrání před nepřízní počasí i mechem,“ řekl Hovorka.

Na špatný stav expozice dlouhodobě poukazují sami návštěvníci. Práce na její rekonstrukci přijdou na více než milion korun. Vedení zoo by nejraději pro medvědy vybudovalo expozici zcela novou, ta by ale stála desítky milionů, které zahrada nemá. Proto jí nezbývá nic jiného než opravit stávající dva výběhy.