Kam po střední škole? Odpoví veletrh Gaudeamus

Brno - Už dvacet let hledají studenti na brněnském veletrhu Gaudeamus odpověď na otázku, kam se vydat po střední škole. Vždy na podzim se proto na výstaviště vypraví více než třicet tisíc lidí, převážně studentů středních škol, kteří letos končí své studium a vybírají, kam se po maturitě vypravit.

Evropský veletrh pomaturitního a celoživotního vzdělávání představuje všechny tuzemské  univerzity a většinu vysokých škol. „Čtvrťáci si tu už vybírají konkrétní studijní obor. Nesmíme ale zapomenout také na neustále rostoucí skupinu celoživotního vzdělávání,“ popsal složení návštěvníků ředitel veletrhu Pavel Mikula. V Brně se představují také některé Vyšší odborné školy.

Studenti se v pavilonech G1 a G2 od úterý do pátku dozví, jak si vybrat správné pomaturitní studium, jak se připravit na přijímací zkoušky, nebo zda se vypravit na vysokou školu do zahraničí. Ačkoliv zájem o studium za hranicemi roste, velkou část zájemců odradí finanční náročnost takového studia, které si studenti musí plně hradit. Brněnský veletrh hostí také 38 zahraničních vysokých škol, které přijedou do Česka představit své studijní programy v Německu, Francii, Finsku, Švýcarsku nebo ve Velké Británii.

„Nejpopulárnější obory jsou jazykové, společenské vědy, ekonomika a management. Dohání je ale technické obory,“ naznačil aktuální trendy Mikula. Více než 68 procent návštěvníků veletrhu tvoří studenti posledního ročníku středních škol, kteří vybírají, kam se vypravit po zkoušce dospělosti. Na brněnském Gaudeamu najdou i poradenský servis.

Veletrh Gaudeamus
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Nevíte, jaký obor si ke svému pomaturitnímu studiu vybrat? Vyzkoušejte Průvodce výběrem školy. Veletrh láká také na bezplatnou možnost přijímacích zkoušek nanečisto.

Spolu s evropským veletrhem Gaudeamus se nově představuje i veletrh pracovních příležitostí, který studentům středních škol nabízí možnost praxe, stáže nebo i práce. Podle průzkumů ale 80 procent středoškoláků chce dál pokračovat ve studiu na vysoké či vyšší odborné škole. Brněnský veletrh představuje více než 3500 studijních oborů.

V lednu se brněnský veletrh přesune do Prahy, v příštím roce se k tuzemským metropolím připojí i slovenská Nitra, kam se Gaudeamus nově rovněž přesouvá.

Kdy a kam na veletrh?

Veletrh pomaturitních příležitostí Gaudeamus bude brněnské výstaviště hostit od 5. do 8. října 2013. Pro návštěvníky je otevřeno každý den mezi 8. a 16. hodinou. Stánky jednotlivých vysokých škol najdou zájemci v pavilonech G1 a G2. Vstupné na veletrh je osmdesát korun a zahrnuje také katalog vystavujících škol a nabízených studijních oborů.

Vstup Filipa Zdražila z brněnského veletrhu Gaudeamus (zdroj: ČT24)
Vydáno pod