Horníci začínají hlasovat, zda chtějí jít do stávky

Ostrava - Zaměstnanci těžební společnosti OKD začínají hlasovat o tom, zda chtějí stávkovat, anebo přistoupí na návrh kolektivní smlouvy, který předložil zaměstnavatel. Aby bylo referendum platné, musí se ho zúčastnit nejmémě polovina z dvanácti tisíc zaměstnanců OKD a nejméně dvě třetiny se musí vyslovit pro. Hlasování bude trvat čtyři dny - do 7. listopadu.

Napětí na šachtách souvisí s úspornými opatřeními majitele dolů NWR, který letos ohlásil velký finanční propad a rozhodl se mimo jiné uzavřít Důl Paskov na Frýdecko-Místecku nebo prodat ostravskou koksovnu. Zbavil se už dvě stě padesáti úředníků a také výrazně omezuje spolupráci s dodavatelskými firmami.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Od loňského srpna trvá vyjednání o nové kolektivní smlouvě pro roky 2014 až 2018, ve které chce majitel aktuálně prosadit některé škrty, na něž odboráři odmítali přistoupit. Jde mimo jiné o příplatky na Vánoce a dovolenou. Obě strany už spolu nekomunikují přímo, mají zprostředkovatele.

Majitel nedávno odmítl návrh smlouvy předložený zprostředkovatelem a vypracoval vlastní verzi. Referendum teď rozhodne, zda odboráři podepíší smlouvu, kterou připravilo vedení OKD. Pokud se horníci a další zaměstnanci vysloví pro kolektivní smlouvu podle majitele, stávka nebude. Pokud převáží názor, že ji odbory nemají přijmout, zahájí přípravu na velkou stávku.

Podobné referendum bylo v OKD už loni, ale nezúčastnilo se ho dost lidí.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod