Jiří Šigut zredukoval krajinu do jednolitých barevných ploch

Ostrava – Pět základních barev potřebuje Jiří Šigut k tomu, aby ztvárnil zimní les, pole, louku nebo nebe před bouřkou. Podstaty pozorované a snímané krajiny se snaží dobrat pomocí vlastního složitého konceptu, se kterým mu pomáhá počítač.

Své minimalistické krajiny teď vystavuje Jiří Šigut v Galerii Dole ostravské Fudicie, některé z nich ukázal lidem poprvé. Každý obraz je jedním pixelem toho, co původně zachytil fotoaparát. Počítačový program zredukoval mnoho pixelů v jednu finální barvu. Šigut barvu vytiskl a míchal injekčními stříkačkami.

Podobným způsobem už dělal portréty významných konceptualistů, které loni představila Výstavní síň Sokolská 26. Obrazy krajin na ně navazují.

U porétů postupoval trochu jinak. Barevnost i rozložení barevných ploch vypočítával mimo jiné podle věku portétovaných lidí. „U krajin akcentuje minimalizaci původního vizuálního sdělení - vychozí fotografický obraz je redukován do jediného pixelu, který v sobě ve své podstatě zahrnuje vše z původně pozorovaného. Romantika a věcnost jakoby si v tomto bodě podaly ruce a spojily se v jedno,“ vysvětloval kurátor Galerie Dole Martin Mikolášek.

Důležitější, než výsledny obraz, je pro Jiřího Šiguta to, jak k němu dospěje. "Mou hlavní inspirací a impulsem k tomuto způsobu práce je zenová filozofie, která všechno redukuje. Opravdoví mistři jsou schopni na konci života, nebo i dřív, v jenom tahu zachytit celý svět. Důležitá je přitom ta cesta, která k tomu vede,“ vysvětloval výtvarník, fotograf a grafický designér.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Nyní třiapadesátiletý ostravský umělec se začal v polovině osmdesátých let věnovat technice zvané luminografie. S pomocí dlouhé expozice zaznamenával různé světelné situace v nočním městě. Poté se nadchl pro fotogramy. Citlivý fotografický papír rozmísťoval v přírodě, na polích a loukách, v tůních či potocích, po několikadenní expozici pak papír ustálil. V devadesátých letech vytvořil cyklus fotografických obrazů Záznamy, na kterých zredukoval fotografickou technologii jen na papír a ustalovač. Jiří Šigut patří k významným představitelům českého konceptuálního umění, vystavuje v Česku i v zahraničí.

Výstava nazvaná Bez rozlišení potrvá do 29. listopadu.