Berdych po prohře s Wawrinkou: Nerozehrál jsem to nejlépe

Londýn - Ani napočtvrté se Tomáši Berdychovi nepodařilo vstoupit do Turnaje mistrů vítězným způsobem. V Londýně podlehl v úvodním utkání skupiny A Švýcaru Stanislasi Wawrinkovi po setech 3:6, 7:6 a 3:6 a k tomu, aby postoupil do semifinále, nyní potřebuje porazit minimálně jednoho z dvojice Ferrer-Nadal. Český tenista se však podle svých slov nevzdává.

„Není to rozehráno nejlepším možným způsobem, ale neskládám zbraně. Šancovní to pořád je,“ řekl Berdych po prohře 3:6, 7:6 a 3:6. „Zbývající soupeři jsou na papíře ještě těžší, ale připravím se na ně. Už jsem tady byl v situacích, kdy to se mnou nevypadalo dobře, a předloni jsem šel do semifinále,“ řekl.

Ve druhém utkání skupiny se Berdych střetne buď se světovou jedničkou Nadalem, se kterým prohrál patnáctkrát po sobě, nebo s Davidem Ferrerem. Pokud se ale bude držet statistiky, tak zatímco všechny své první zápasy na Turnaji mistrů prohrál, druhé naopak pokaždé vyhrál. „To je hezký a rád bych na tohle navázal. I tohle může být pozitivní. Člověk musí bojovat od začátku do konce,“ pronesl Berdych.

Po utkání s Wawrinkou, ač zápas ztratil po vyrovnaném boji skoro po dvou a půl hodinách hry, Berdych jen těžko hledal pozitiva. „Důležité je se držet toho, že mám rytmus. Balon trefuju čistě a herní projev na kurtu není špatný. Nic mě nebolí, nic netáhne, což je důležité, a teď se musím nachystat na další duel,“ řekl. Utkání se ve prospěch Švýcara zhouplo především díky tomu, že Berdych nevyužil ani jeden z pěti brejkbolů, zatímco Wawrinka uspěl při dvou ze čtyř. „On prostě zvolil lepší variantu na daný míč, který byl v tu dobu důležitý, což rozhodlo,“ uvedl Berdych.

V prvním setu český hráč poměrně bojoval s vlastním servisem. Chvilku mu trvalo, než se dostal do rytmu. Důvodem mohl být i jeho hodně vysoký nadhoz. „V tom může být - nechci říct problém, ale takhle to mám a musím se sžít s halou. Soupeř dobře returnoval a vyvíjel tlak, tak jsem možná na začátku tlačil víc na pilu, než bylo zdrávo, a pak ztratil trošku přesnost, ale i tak to bylo hratelný,“ řekl Berdych.

Wawrinka potvrdil, že patří k Berdychovým neoblíbeným soupeřům. Se Švýcarem prohrál letos potřetí za sebou. „Kdyby se dalo tak snadno pojmenovat, proč tomu tak je, něco bych změnil a vyhrával nad ním. Jestli někdo zná recept, ať se ozve,“ řekl osmadvacetiletý Berdych a pochválil letošní zlepšení Wawrinky. „Jde nahoru a jeho kouč Magnus Norman odvádí dobrou práci,“ doplnil.