Luhačovice mění tvář. K zemi půjdou stovky stromů

Luhačovice - Lázeňské město Luhačovice změní svou tvář pro několik následujících generací. Z města zmizí více než tři stovky stromů. Velké kácení pošle k zemi například lázeňské javory, které kvůli padajícím větvím ohrožovaly návštěvníky kolonády. Město chce v rámci obnovy vysadit 476 nových stromů.

Zásadní kácení v historickém centru města si vyžádá investici 28 milionů korun a výrazně promění vzhled luhačovické kolonády. Dendrologové spolu se zástupci životního prostředí dlouhodobě mapovali, který strom je zdravý a který z centra města zmizí. Práce, které v Luhačovicích začaly v pondělí, potrvají až do konce příštího roku. Velká část by ale měla skončit už před začátkem nové lázeňské sezóny.

Výměnu dřevin vedení města i tamních lázní připravovalo roky. Obměna padesát až osmdesát let starých stromů zahrnuje také výsadbu asi deseti druhů dřevin. Návrhy počítají s tím, že okolo lázeňských cest vzniknou nové aleje, například alej červenolistých buků, která propojí promenádu s luhačovickou kolonádou.

Pohled na některé lázeňské domy a vily doplní například horský smrk či borovice. Z centra Luhačovic naopak zmizí dvouřadá alej lemující řeku Šťávnici. Vedení města si od revitalizace slibuje lepší průhlednost lázeňského parku.

Podle původních plánů měla být revitalizace městské zeleně, na kterou Luhačovice získaly dvacetimilionovou dotaci, spojená i s opravou pěší zóny. V této části ale město neuspělo se žádostí o dotace, získalo pouze peníze na obnovu dřevin a zeleně. Projekt obnovy lázeňské kolonády se proto zatím odkládá na příští rok.

Ředitel Lázní Luhačovice Eduard Bláha o obnově parku (zdroj: ČT24)
Vydáno pod