Nejlepší dobrovolní hasiči pochází ze Strážnice

Jižní Morava - Cenu pro nejlepší jednotku dobrovolných hasičů na jihu Moravy převzal dnes večer tým požárníků ze Strážnice. Ti letos v květnu pátrali nedaleko Bzence po trojici utonulých vodáků, kteří se vypravili na rodinný výlet po řece Moravě. Za náročný zásah získali v letošní soutěži první místo. Organizátoři ocenili také dobrovolné hasiče z Velkých Pavlovic a Lulče.

„Pátralo se po třech lidech, kteří se ztratili. Oznámení přišlo v nočních hodinách. Zasahovali jsme na člunu i při pěším průzkumu na břehu. U řeky Moravy je problém vůbec dostat lodě do vody,“ popsal letošní zásah dobrovolných hasičů ze Strážnice Michal Vajčner. V deštivém počasí hasiči několik dní pátrali po vodácích, kteří se 1. května vypravili na výlet po řece Moravě. 

Když se podařilo najít jejich převrácený člun, naděje na záchranu začala klesat. Hasiči dál hledali alespoň jejich těla. „Na březích jsou napadané stromy a větve, takže pátrání bylo problematické,“ připustil Vajčner. V rámci desetidenního pátrání pomáhali strážničtí dobrovolní hasiči čtyři dny. 

Rodinný výlet otce, šestileté dcery a rodinného přítele skončil bohužel tragicky. Hasiči postupně nacházeli jen mrtvá těla. „Událost lidi prověřila nejen po fyzické stránce, ale také po psychické. Nikdo ze zasahujících nevěděl místo, kde se těla mohou objevit. Mohli se prakticky každým okamžikem setkat s něčím tragickým,“ vysvětlil náročnost zásahu Vajčner.

Rodina unikla z hořícího domu po žebříku

Stříbrná medaile ze soutěže dobrovolných hasičů poputuje do Velkých Pavlovic. Při nočním požáru rodinného domu zachránili požárníci ženu i s dětmi. Protože celé přízemí bylo v plamenech, musela rodina uprchnout po žebříku. „Když jsme viděli, že už jde dým z domu, tak jsme si říkali, že je to zlé. Vevnitř hořelo téměř celé spodní patro, protože tam bylo dřevěné obložení,“ zavzpomínal dobrovolný hasič Petr Hasil.

Majitel domu nejdříve pochyboval, zda hasiči zásah zvládnou, nakonec dobrovolní požárníci excelovali. „Než dojeli hasiči z Hustopečí, už to bylo uhašené,“ pochválil práci Velkopavlovických majitel domu Zdeněk Kosík.

O požáru svého domu hovoří Zdeněk Kosík (zdroj: ČT24)

Požár haly se dřevem ohrožoval benzínovou stanici

Třetí místo v rámci jihomoravského klání obsadili dobrovolní hasiči z Lulče. Koncem loňského roku vzplála v Lulči na Vyškovsku hala s uskladněným dřevem. Komplikovaný požár, který se rychle šířil, mohl ohrozit i blízkou benzínovou stanici. Hasiči ji proto dlouhodobě chladili, aby se pohonné hmoty nevznítily. V blízkosti haly se nacházel také přístřešek s propanbutanovými láhvemi.

„Bylo nutné láhve urychleně vynosit, ochlazovat a zabezpečit, aby nedošlo k výbuchu a dalšímu rozšíření ohně,“ popsal oceněný zásah dobrovolný hasič Lubomír Pechmann. Dobrovolní hasiči z Lulče bojovali po boku jedenácti dalších jednotek. Střídali se v ranních i odpoledních směnách, aby plameny na šedesát metrů dlouhé hale zavčas uhasili. Hasiči čelili druhému stupni požárního poplachu.

„Málokdo ví, že dobrovolný hasič je u zásahu mnohdy dříve než ten profesionální,“ uvedla organizátorka hasičské soutěže Dobrovolní hasiči roku Magda Slaninová. Letos se přihlásilo téměř 170 hasičských sborů a jednotek. Jedenáctičlenná komise pak vybírala nejodvážnější a nejvýznamnější zásahy. Z celé republiky vzejde celkem pět krajských vítězů, každý z nich si ze soutěže odnese třicetitisícovou výhru.

„Speciální ocenění letos dostal Frenštát, kde hasiči zasahovali u obrovského neštěstí po výbuchu plynu. Tato jednotka se nepřihlásila do soutěže, proto jí dáváme speciální cenu,“ uzavřela letošní ročník Slaninová.

Vydáno pod